El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest dilluns que no pagarà els 8.500 euros de les tres multes que li ha imposat la Junta Electoral Central (JEC) pels missatges que va enviar durant la campanya de les eleccions generals del 28 d'abril i pels llaços grocs, i ha anunciat que les recorrerà.

Ho ha dit en declaracions als mitjans, després que la JEC l'hagi multat amb 5.500 euros pels missatges que va enviar el dia de Sant Jordi a favor dels presos polítics i dels dirigents independentistes exiliats durant la campanya electoral dels comicis del 28 d'abril, més els 3.000 euros per negar-se a retirar els llaços grocs dels edificis oficials de la Generalitat.

"No penso pagar-les. La llibertat d'expressió està en qüestió ara mateix a l'estat espanyol. Sempre que es castigui la llibertat d'expressió la tornarem a exercir i serem conseqüents", ha afirmat.

A més, s’ha reafirmat en les declaracions que han comportat les sancions administratives de la JEC. “Em reitero en el fet que el 155 va ser nefast, i que sí, hi ha presos i exiliats”, ha dit. Dues de les multes fan referència a la carta que va enviar als funcionaris per la Diada de Sant Jordi i al discurs institucional que va fer durant aquell dia, en el qual va qualificar de “nefast” l’article 155 i va recordar la presència de “presos i exiliats polítics”.

La tercera té relació amb la negativa a despenjar llaços grocs d’edificis de la Generalitat en campanya electoral, per la qual també té oberta una causa per desobediència. La Fiscalia Superior de Catalunya demana un any i vuit mesos d’inhabilitació i 30.000 euros de multa per aquest cas a Torra.