La Junta Electoral Central (JEC) ha imposat al president de la Generalitat, Quim Torra, una multa de 2.500 euros "per vulnerar la Llei del règim electoral central en l'exercici de les seves responsabilitats com a president de la Generalitat". Segons explica el diari El Mundo, la sanció seria per haver "trencat el principi de neutralitat" durant les darreres eleccions al Congrés dels Diputats. De la mateixa manera, la JEC ha imposat una altra multa de 3.000 euros a Torra per un missatge institucional llançat el dia de Sant Jordi i que, segons el parer de l'àrbitre electoral, també vulnera la neutralitat informativa que han de mantenir les administracions durant les setmanes prèvies als comicis.

Aquest mitjà assegura que la JEC castiga el president català per haver enviat una carta als funcionaris, en plena campanya electoral, "fent referència al nefast 155" o fet servir la paraula exili per referir-se al president i consellers de l'antic Govern que són a l'estranger. 

 

Multa per la carta als funcionaris de la Generalitat

D'aquesta manera, la JEC ha decidit estimar els recursos presentats per Ciutadans i el PSC contra el contingut de la carta que el president català va enviar als treballadors de la Generalitat el passat dia de Sant Jordi. La JEC va demanar a Torra que "en un futur no fes actes similars que suposessin un ús partidista de la institució pública" i aquest es va escudar en la "llibertat d'expressió".

La Junta Electoral Central ha conclòs que la carta de Torra que parlava de l'article 155 i de Carles Puigdemont "no era neutra i afavoria la versió sobre el procés separatista propugnada per algunes formacions polítiques".

La JEC també indica que les frases de Torra "comporten una descripció de la realitat que resulta valorativa i amb connotacions partidistes" i que volen ser "una versió dels fets, sostinguda per una part de les formacions que es presenten a les eleccions (els darrers comicis del 28-A)".

Multa pel discurs de Sant Jordi

Pel que fa a la multa de 3.000 euros, és per causa que el president de la Generalitat va emetre el dia de Sant Jordi, pels canals institucionals, un missatge en què demanava la llibertat dels presos polítics i criticava els "judicis polítics", i l'existència de "presos i exiliats polítics".