El TSJC ha decretat l'obertura de judici oral contra el president de Generalitat, Quim Torra, per desobediència per no haver retirat del Palau de la Generalitat i dels edificis oficials els llaços grocs i els símbols en favor dels presos polítics, tal com li va exigir la Junta Electoral Central (JEC).

 

En una interlocutòria feta pública aquest divendres, el magistrat Carlos Ramos decreta l'obertura de judici contra Torra per un delicte de desobediència o, subsidiàriament, per un delicte de denegació d'auxili. La fiscalia demana per a Torra una condemna de 1 any i 8 mesos d'inhabilitació per desobediència, mentre que l'acusació popular, Vox, sol·licita dos anys d'inhabilitació. L'obertura de judici oral té lloc després que el TSJC desestimés la petició de recusació del jutge instructor presentada pel president. 

Després d'haver rebut les peticions de les acusacions, el jutge decreta l'obertura de judici oral sense adoptar cap mesura cautelar, ja que cap part l'ha demanat. En el seu relat dels fets, Ramos utilitza l'adverbi "presumptament" una desena de vegades després que la defensa de Torra l'hagués intentat recusar en considerar que en el seu escrit anterior prejutjava la culpabilitat del president.

Presumpció d'innocència

De fet, abans de començar el relat dels fets, el magistrat remarca que no es tracta de cap declaració de culpabilitat, i que Torra manté "incòlume el seu dret a la presumpció d'innocència". "Cosa que no és obstacle per poder afirmar que va portar a terme, presumptament, els següents fets", afegeix.

Llavors desgrana les diferents ordres de la Junta Electoral i les actuacions del president de la Generalitat. Subratlla que els llaços grocs són símbols "considerats propis d'uns partits polítics", per tant "partidistes", i no es poden exhibir per part de les administracions en període electoral "sense infringir greument el seu deure d'objectivitat i neutralitat".

El magistrat explica en el seu escrit que el president de la Generalitat va presentar diversos escrits de reconsideració a la JEC en lloc de complir l'ordre de retirada, posant el síndic de greuges pel mig i arribant a substituir el llaç groc per un altre de color blanc amb una franja vermella. En tot el relat, el magistrat inclou contínuament l'adverbi "presumptament".