La Junta Electoral Central ha donat a conèixer aquest dilluns que va imposar una multa de 3.000 euros al president de la Generalitat, Quim Torra, per negar-se a retirar els llaços grocs dels edificis oficials de la Generalitat durant la campanya del 28-A. La multa, acordada el passat 13 de juny, va anar de la mà de la decisió de la Junta de denunciar el cas davant la fiscalia, que ja ha demanat la inhabilitació de Torra durant un any i vuit mesos.

Aquesta multa se suma a les altres dues contra el president Torra per valor de 2.500 i 3.000 euros, pel contingut del discurs institucional i la carta adreçada als funcionaris en motiu de la Diada. Segons el criteri de la JEC, no s’adequaven a la “neutralitat institucional” que cal durant els períodes electorals.

La Junta sosté que Torra va permetre l’exhibició de banderes estelades i llaços grocs en nombroses façanes i edificis públics dependents de la Generalitat de Catalunya i amb això "va afavorir clarament una part de les formacions polítiques que competeixen a les eleccions en detriment d’altres”.


La JEC desestima les al·legacions presentades per la Generalitat i es defensa assegurant que la seva actuació és “respectuosa amb la llibertat d’expressió”. La resolució assegura que "la realitat és que Torra pretén emparar-se en la llibertat d’expressió" perquè les façanes dels edificis de la Generalitat serveixin "d’aparador publicitari privilegiat per promoure els posicionaments d’unes formacions polítiques”.