El president Quim Torra ha demanat per carta a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, al president de la Comissió Pegasus, Jeroen Lenaers, i a la ponent de l'informe de la Comissió Pegasus, Sophie in T'Veld, que es reuneixin amb "les víctimes" de l'espionatge, després dels problemes d'agenda i de ball de noms que hi han posat tant el govern espanyol i com el Congrés.

Una missió d'investigació de la Comissió Pegasus viatja la setmana vinent a Madrid per recollir informació sobre l'afer, i Torra lamenta que a les reunions programades que han transcendit als mitjans de comunicació hi reconeix "de manera sorprenent" una "absència important" de les persones espiades, com ell mateix. "Em sembla preocupant", opina Torra, que es posa a disposició de la missió per explicar de primera mà la seva experiència. "Jo mateix vaig ser espiat mentre exercia el càrrec de president de la Generalitat de Catalunya i, en cap moment, ningú m'ha demanat de parlar amb mi com a afectat", indica Torra a la carta adreçada als tres representants europeus.

"Em sembla que caldria que la missió es reunís amb nosaltres, les víctimes, si vol saber què va passar en el cas d'espionatge a un grup objectivament identificable com és l'independentisme, per raó ideològica i amb motivacions clarament polítiques en un estat membre de la Unió Europea", afegeix.

El comitè Pegasus no ha parat de patir problemes des que va anunciar la seva visita a Espanya, per una evident hostilitat del govern de Pedro Sánchez i del Congrés. Ni Pedro Sánchez ni ministres aniran a la comissió, al contrari del que volien alguns eurodiputats que viatgen a Madrid en el marc de la comissió Pegasus. La Moncloa limita la participació del seu executiu a la missió a membres de segona línia. La trobada serà amb el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Pascual Navarro, que és el responsable de gestionar l’agenda del Parlament Europeu. És el que es desprèn d’una altra actualització de l’agenda d’aquest divendres a la tarda, que també ha incorporat un diputat de Vox representant la comissió catalana del Catalangate i ha confirmat l’assistència tant del republicà Ernest Maragall com de la directora de Rights International Spain. Fonts parlamentàries no descarten que, al llarg del cap de setmana, hi hagi més novetats.

La comissió a més anirà la cambra baixa el mateix dia que s’estarà debatent la moció de censura de Vox contra Pedro Sánchez. Segons l’agenda provisional que ha enviat la missió aquest divendres, els nou eurodiputats es reuniran dimarts al migdia amb la Comissió de Defensa i Secrets Oficials, que està presidida pel Partit Popular. Al matí del dimarts, segons consta a l’agenda, està prevista "en principi" una trobada amb el secretari d’Estat del govern espanyol.