El president de la Generalitat, Quim Torra, ha denunciat aquest dijous que s'hagi obert judici oral pel cas 1-O i ha assegurat que no només es jutjarà els nous presos polítics sinó als "dos milions de catalans" que van votar al referèndum. El president ha titllat aquest fet de "consumar la infàmia i ha reiterat que no acceptaran una sentència que no sigui absolutòria.

"Sàpiga l'Estat que no acceptarem una sentència que no sigui la lliure absolució", ha avisat, al que ha afegit que en cas de no ser així "ens enfrontarem a la sentència amb la determinació del 1-O i la força del 3-O". Torra ha lamentat també l'obertura del judici oral perquè considera que l'únic que era esperable era l'"arxivament de la causa" i ha assegurat que aquesta és "una causa general contra l'independentisme". 

El president també s'ha referit als presos com a "nou polítics honorables i demòcrates que senzillament van donar la veu al poble". 

Les paraules de Torra arriben després que la Sala II del Tribunal Suprem hagi tancat el sumari i obri així el judici oral pel referèndum de l'1-O. Amb tot, ara comencen els tràmits per asseure al banc dels acusats els consellers del Govern, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i els membres de la mesa del Parlament processats.