Unitat, confiança i un full de ruta comú cap a la independència. Aquests són els pilars que el 131è president de la Generalitat, Quim Torra, ha reclamat a les forces independentistes de cara a la formació del nou Govern, que ha demanat que integrin els tres partits: ERC, Junts i la CUP. En un exercici d'autocrítica, Torra ha admès que les estratègies del seu executiu van fallar i ha demanat que la política catalana "deixi de tenir dos discursos: un sobre la taula i un a sota".

En una entrevista a Ràdio 4 aquest dimecres, el president ha instat les formacions a deixar de banda les baralles partidistes, com ell ha explicat que reclamava al seu Govern. "Tenim un triomf històric de l'independentisme amb més del 50% dels vots i cal un govern amb totes les forces i que marqui el camí de la independència. Cal que s'entenguin perquè la ciutadania ha parlat", ha afirmat.

 

Recosir les relacions

En aquesta línia, Torra ha admès que caldrà canviar les dinàmiques i les relacions entre els socis de Govern, ja que ha assegurat que molts cops "sí que semblava Vietnam". "Aquest país no pot avançar amb aquestes desconfiances", ha alertat.

Pel president, la ciutadania "mereixem un full de ruta clar" i consensuat entre les tres formacions que, al seu entendre, ha de fugir de la taula de diàleg i ha d'estar liderat per la ciutadania, els partits i el Consell per la República.

"Què s'ha d'anar a fer a la taula de diàleg? De les coses que volem parlar ja ens han dit que no es parlarà? De què serveix? Quina força de negociació tenim? No és útil. És una manera d'amagar-se rere això. Res farà canviar l'Estat", ha qüestionat.

 

Tot i admetre que en molts moments es va sentir sol, Quim Torra ha considerat que "Pere Aragonès pot ser molt bon president de la Generalitat" i ha animat a totes les formacions a unir-se, conjuntament amb la ciutadania, per seguir el camí cap a la independència: "Ha de ser un joc com el que vam fer l'1-O en què tothom serà important".

Pel que fa a la resolució de la crisi derivada de la pandèmia de la Covid a Catalunya que haurà d'afrontar el nou executiu, Torra ha apostat també per la independència com a "millor manera de recuperar l'economia i la crisi social".

Imatge principal: Quim Torra en la darrera reunió de Govern abans de la inhabilitació per desobediència / Sergi Alcàzar