"Després de la inhabilitació del president Torra, no hi ha president". Així de clar ho ha volgut deixar el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, en la seva intervenció al ple celebrat aquest dimecres al Parlament per valorar el cessament del president de la Generalitat, Quim Torra.

"No hi haurà president fins que la ciutadania esculli un. No normalitzarem la situació", ha afegit un Aragonès que, tot i no ser president, sí que ha assumit algunes de les funcions de presidència després d'un acord entre JxCat i ERC.

El coordinador nacional d'ERC ha volgut posar en valor la feina de Torra en la lluita contra la pandèmia de la Covid-19: "El president Torra ha encapçalat la lluita contra la Covid i sempre ha pres les decisions per posar per davant de tot la vida de les persones. En aquest sentit, Aragonès ha aclarit que "el Govern del president Torra continuarà fent la feina, fent front a les conseqüències de la pandèmia socials i econòmiques". "Però fer front als assumptes quotidians no vol dir normalitzar la repressió", ha matisat.

I és que el vicepresident ha volgut reiterar que "no és normal" que s'inhabiliti un president pel que posava en una pancarta, ni tampoc que hi hagi presos polítics i exiliats o que "s'apliqui el Codi Penal per un conflicte polític que es pot resoldre votant". "Nosaltres volem un país normal i el farem. Farem aquest país normal, però no és possible en el marc espanyol, sinó en el marc d'un país lliure que és la república catalana", ha reivindicat.

"Covardia política"

Per la seva banda, la diputada d'ERC Anna Caula ha basat la seva intervenció en denunciar també "la persecució i repressió" de l'Estat espanyol.

Anna Caula ERC Debat Politica General - Sergi Alcàzar

La diputada d'ERC Anna Caula | ACN

Caula ha apuntat directament el govern espanyol del PSOE i Unidas Podemos, al qual ha acusat d'"amagar-se" darrere del Tribunal Suprem per no publicar la sentència d'inhabilitació al Boletín Oficial del Estado (BOE). "Quina covardia democràtica", ha afegit també en referència al PSC, que no ha assistit al ple adduint que aquest havia estat convocat amb motius "partidistes".

Tanmateix, la parlamentària republicana ha advertit que encara que l'Estat persegueixi, reprimeixi, empresoni i inhabiliti, "Catalunya sempre respon amb la paraula". 

Agraïment al president

Per la seva banda, el president del grup republicà, Sergi Sabrià, ha agraït al president Torra la seva tasca en la lluita contra la pandèmia i ha assegurat que ara "hi ha un Govern fort, unit, però alhora una presidència vacant per denunciar la situació". 

EuropaPress 3349504 presidente erc parlament sergi sabria intervnecion pleno especifico

El president del grup d'ERC, Sergi Sabrià, durant la seva intervenció al ple | ACN

"Totes les decisions que tenen a veure amb els independentistes catalans el fons no és jurídic, és polític i ho fa contra els que creuen que són els seus enemics. Nosaltres, els independentistes, som els únics que hem fet trontollar el règim del 78", ha assegurat.