El vicepresident Pere Aragonès ha presidit aquest matí el primer Consell Executiu sense el president Quim Torra, inhabilitat pel Tribunal Suprem. Com van pactar JxCat i ERC, la cadira del president de la Generalitat s'ha mantingut buida. Durant la reunió extraordinària del Govern s'ha aprovat el decret de substitució de Torra, inhabilitat dilluns pel Tribunal Suprem per desobediència. Aragonès ja és el president substitut.

 

Funcions limitades

El decret aprovat, que ja ha estat publicat al DOGC, determina que el vicepresident Aragonès substitueix el president de la Generalitat, que exercirà les atribucions de la presidència "d'acord amb els límits d'una substitució i d'un Govern en funcions". JxCat i ERC han acordat com es plasmarà aquesta substitució en un document que fixa les funcions dels membres de l'executiu amb l'objectiu de reforçar les atribucions de cadascun. Segons aquest acord, el vicepresident Pere Aragonès assumeix "interinament funcions limitades de la presidència".

El decret, en la seva disposició final, estipula que aquest quedarà sense efecte en cas que se suspengui l’execució de la sentència del TSJC, que va ser ratificada pel Tribunal Suprem. Dimarts que ve, el Tribunal Constitucional té previst estudiar el recurs presentat per Quim Torra en el qual demana la suspensió cautelar de la sentència.

El Govern en funcions volia fer els passos de la nova etapa un cop el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publiqués el cessament de Torra, però finalment ha decidit tirar endavant després que el govern espanyol li hagi comunicat que no cal la publicació al BOE.

Govern cadira buida Torra Jordi Bedmar

Reunió extraordinària del Consell Executiu amb la cadira buida del president /Jordi Bedmar

L'acord entre JxCat i ERC que fixa les funcions dels membres de l'executiu un cop inhabilitat Torra determina que per tal de "denunciar la repressió de l'Estat espanyol" es mantindran buits els espais propis de la presidència de la Generalitat, des del seu escó al Parlament de Catalunya fins a la seva cadira al Consell Executiu, així com el seu despatx del Palau de la Generalitat. L'objectiu és visualitzar la seva absència.

Està previst que cap a les 11.30h es reuneixi el primer Consell Executiu ordinari del nou govern en funcions sense Torra. I posteriorment, com fa habitualment cada setmana, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, explicarà els acords adoptats.