"La normalització lingüística no es toca". Així ha contestat el president de la Generalitat, Quim Torra, a la polèmica de les últimes hores sobre l'actualització del model d'immersió lingüística. Torra també ha defensat que "l'escola catalana és un model d'èxit i de futur que ens cohesiona" i ha assegurat que "el compromís d'aquest Govern és avançar cap a la normalització lingüística, que no es toca".

El president ha fet aquestes declaracions a l'acte inauguració del curs de l'Institut d'Estudis Catalans, després que el conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, presentés aquest dimarts el polèmic nou model lingüístic que impulsa la Generalitat. Una de les novetats més controvertides d'aquest nou model és que els centres podrien modificar la presència dels diferents idiomes en qualsevol matèria, de forma que es pugui donar més castellà en entorns catalanoparlants i més català en entorns castellanoparlants.

En el discurs de clausura de l'acte, Torra s'ha referit al document del conseller com a "presentacions públiques que ens fan dir coses que no voldríem dir" o que "no sabem comunicar" i ha defensat que el Govern està compromès amb el model actual. "Si vam decidir que havíem de normalitzar la llengua és perquè patíem una desnormalització", ha afirmat el president, que s'ha referit al català "com una porta oberta" i com una eina per a la "cohesió social del país". 

L'actualització del model d'immersió anunciada per Bargalló havia posat en alerta diversos sectors, com Plataforma per la Llengua o el mateix artífex del model actual, que havien mostrat la seva preocupació pel que consideren que és una devaluació del català a l'escola que pot comportar un retrocés de la llengua. Tot i les crítiques, a les quals també s'havien sumat alguns sindicats de professors, Bargalló ha negat que el nou model pretengués relaxar la immersió.