L'hivern de 1939 va viure's el gran èxode republicà. Les tropes franquistes escanyaven Catalunya. En fa just 80 anys. Coincidint amb l'aniversari, aquest divendres, Juan José Ibarretxe i Quim Torra han reviscut aquell periple, que van protagonitzar -junt amb molts d'altres- el president Lluís Companys i el lehendakari Juan Antonio Aguirre. I han coincidit en el lament que l'ombra del que va passar aquells dies, s'estén en l'actualitat amb el judici al procés com a principal exponent. 

lehendakari ibarretxe president generalitat quim torra abraçada mas perxet exili -bona qualitat - Carles Palacio

El lehendakari Aguirre ja era a París, quan Companys va desplaçar-se fins a un dels últims pobles catalans abans d'arribar a la frontera, l'Agullana, a l'Alt Empordà, i va instal·lar-se al Mas Perxet, que es convertiria en la darrera seu de la Generalitat de Catalunya. Tot i estar salvat, Aguirre va tornar a a trepitjar Espanya per trobar-se amb el president Companys i acompanyar-lo en el camí cap a l'exili a França. En aquella mateixa finca, s'han reunit avui Torra i Ibarretxe, que després de dos emotius discursos, han resseguit els passos dels seus predecessors, recorrent a peu la ruta fins a creuar la frontera.

En un discurs marcadament sentimental, Ibarretxe -que presideix ara la Fundació Aguirre- ha afirmat que "el poble basc plora amb el poble català". Per això, ha dit, ara que es tornen a repetir moments grisos com els que es van patir durant el franquisme, "he vingut a abraçar el vostre president i el poble català, com va fer Aguirre amb Companys".

lehendakari ibarretxe president generalitat quim torra exili ofrena floral -bona qualitat - Carles Palacio

Aznar va convertir en delicte els referèndums, per Ibarretxe

Ibarretxe sap de què parla quan es tracta de repressió. El govern d'Aznar va inventar i incloure al Codi Penal el delicte de convocar referèndums pensant en ell i el seu Pla per millorar l'Estatut basc. Una mesura que Zapatero anul·laria anys després. Per això, l'exlehendakari es mira el conflicte català amb especial sensibilitat, "perquè la causa catalana i la basca per la llibertat estaran sempre unides; ho van estar en el passat i ho seguiran estant de cara al futur", ha sentenciat. 

Fins les últimes conseqüències

Torra ha agraït aquest gest de solidaritat i ha insistit en l'agermanament entre Catalunya i Euskadi i les seves lluites que "continuaran sempre juntes". En el marc del judici al procés, el president ha aprofitat per advertir que "els catalans seguirem defensant els nostres ideals fins al final, fins a les últimes conseqüències". 

Durant el trajecte cap al Coll de Lli, per on Companys i Aguirre van marxar cap a França, Torra i Ibarretxe s'han posat a la seva pell. Mentre caminaven es preguntaven retòricament què els devia passar pel cap mentre escapaven. Pensarien que no podrien tornar mai mes a casa seva? Algunes coses semblen no haver canviat tant.