"Ho tornarem a fer, és clar que sí", ha exclamat el president de la Generalitat, Quim Torra, durant la sessió de control al Govern al Parlament, just l'endemà que finalitzés el judici del procés i parafrasejant el president d'Òmnium empresonat, Jordi Cuixart. En la mateixa intervenció, el president ha defensat que Catalunya vol la independència i ha reclamat unitat estratègica entre tot el moviment per fer "possible l'impossible": "Si volem la independència, anem i fem que passi".

Aquesta arenga independentista ha provocat una nova topada amb la bancada de Ciutadans, que l'han acusat de voler tornar a donar "un cop d'estat" i que ha assegurat que el Govern està demanant "a crits" una nova aplicació de l'article 155 de la Constitució. Torra, per la seva banda, li ha exigit que respecti la "presumpció d'innocència" i li ha recordat que el grup de treball de detencions arbitràries de l'ONU ha demanat la llibertat dels presos. 

També en aquesta mateixa sessió, Torra ha retret als socialistes que parlin de diàleg quan el president Pedro Sánchez s'ha negat a reunir-se amb ell, tot i demanar-li per carta, i s'ha preguntat: "Quin diàleg i quin capteniment institucional?". En aquest sentit, ha posat en dubte que hi hagi diferència entre PP i PSOE pel que fa a la seva actitud envers el conflicte català.

Torra acusa Colau de prioritzar "les cadires"

El final del judici i el procés, però, no han estat els únics protagonistes de la sessió plenària d'aquest dijous. També hi ha sobrevolat la constitució dels ajuntaments i investidures d'alcaldes aquest proper dissabte i, especialment, el cas de Barcelona. En aquest punt, Torra ha carregat contra el més que probable acord de govern entre els comuns d'Ada Colau i el PSC i els ha preguntat si volen "drets o cadires". En aquest sentit, ha lamentat que Colau "patrimonialitzi" l'Ajuntament de Barcelona i ha instat els comuns a no marxar "del bloc dels drets i les llibertats". 

"Vostès decideixen si escollir qui va guanyar les eleccions i el bloc de drets i llibertats o si escullen el pacte amb Ciutadans i el senyor Valls, això és el que escullen dissabte", ha afegit Torra, que ha vaticinat que el pacte Comuns-PSC-Valls va "a tota vela". En aquest sentit, ha avisat que el vot de Valls és el de "l’establishment, el pont aeri i la casta" per evitar que Maragall sigui alcalde i ha recordat als comuns que "encara tenen unes hores magnífiques" per fer un gir de 180 graus.

Finalment, Torra també ha llançat un missatge en aquest àmbit a les forces independentistes i els ha demanat que prioritzin els pactes entre elles als ajuntaments, un missatge directe als republicans, que en algunes poblacions ―com Figueres, Reus o Sant Cugat― podrien pactar amb altres grups per fer fora JxCat de l'alcaldia.