El president de la Generalitat, Quim Torra, ha advertit aquest diumenge durant el seu viatge oficial a San Francisco (Estats Units) que "anirà allà on faci falta a tot el món a explicar la gravetat de la situació política catalana amb presos polítics i exiliats" i per defensar el dret a l'autodeterminació.

"A les portes del judici aquests viatges s'intensificaran més, farem d'altaveu internacional allà on puguem", ha assegurat en un comunicat, en el qual també ha assegurat que l'alcalde demòcrata de Boise (Idaho) li ha traslladat en una reunió el seu suport al dret d'autodeterminació de Catalunya i als presos polítics.

Així mateix, el president ha recordat que farà una conferència aquest dilluns convidat pel director fundador del The Martin Luther King Jr. Research and Education Institute, Clayborne Carson, pel que ha agraït la seva "gentilesa" per permetre exposar la lluita dels catalans pels seus drets civils i pel dret a l'autodeterminació.

La conferència serà a les 15.30 hores (00.30 hora d'aquí) amb el títol "Drets Civils i autodeterminació: una perspectiva catalana", on explicarà el seu projecte polític per a Catalunya.

L'acte se celebrarà en el Stanford Humanities Center de la Universitat de Stanford (Califòrnia) i el president català es dirigirà a la comunitat universitària.

Silicon Valley

Torra també es desplaçarà a Silicon Valley amb la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón; la delegada del Govern als Estats Units, Victòria Alsina, i el conseller delegat d'Acció, Joan Romero, per visitar empreses establertes en aquesta regió. El Govern també assegura que Torra mantindrà "reunions polítiques" a Idaho i Washington.

Els pressupostos de Sánchez

En declaracions a la premsa, el president també ha admès que "no té gaire esperances" que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, accedeixi a negociar l'exercici del dret a l'autodeterminació tal com li reclama per donar suport als pressupostos generals de l'Estat. 

Per això, ha reiterat la negativa "inamovible" als números. "Sánchez ja ha dit que votem o no vol continuar fins el 2020. Entenc que els prorrogarà, està en el seu dret", ha sostingut. De nou, Torra ha recordat que "està disposat a seure i parlar on sigui" i ha apostat de nou per una mediació internacional.

El president català ha recordat que per donar suport als pressupostos generals de l'Estat cal una "solució política per l'exercici del dret a l'autodeterminació". "Com passa sempre amb les reunions amb el govern espanyol, nosaltres anem amb tots els nostres papers i ells venen amb un full en blanc. Mai hi ha una resposta per a res, només una vaga intenció de diàleg. Necessitem concretar, i l'estat espanyol no ho ha fet", ha sostingut. "El nostre no als pressupostos continua sent inamovible", ha conclòs.