El president de la Generalitat, Quim Torra, ha reiterat aquest dissabte que el seu objectiu és fer efectiva la independència de Catalunya: "Volem fer efectiva aquesta República que l'1-O ens vam guanyar i que declarem políticament el 27 d'octubre".

Ho ha dit en la clausura del centenari de la Biblioteca Popular de Valls (Tarragona), en la qual ha participat al costat de la consellera de Cultura, Laura Borràs, l'alcalde de Valls, Albert Batet, i el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet.

Quim Torra, Laura Borràs i Albert Batet ACN

Torra ha sostingut que no estan "tan lluny" d'aquest objectiu i s'ha referit al president de la Mancomunitat de Catalunya entre 1914 i 1917, Enric Prat de la Riba. "No estem tan lluny del que es proposava Prat de la Riba, de construir un cos d'Estat per a Catalunya", ha destacat.

Així mateix, ha afirmat que aquest cos d'Estat ara el volen construir "republicanament".

En el discurs, el president ha evitat fer qualsevol referència a la polèmica trobada amb el rei Felip VI ahir al vespre a la inauguració dels Jocs Mediterranis de Tarragona, i aquest dissabte s’ha centrat a defensar la cultura com a “eix central de l’acció política”.

L’acte també ha comptat amb una intervenció en vídeo de Carles Puigdemont des de Berlín, qui ha reivindicat Valls com a “referent en la defensa de les llibertats i la democràcia” per la construcció d’equipaments com la Biblioteca Popular.