El president Quim Torra ha ajornat la presa de possessió dels consellers, després de demanar un dictamen a la Comissió Jurídica Assessora per formar Govern amb l'objectiu de trobar la via legal perquè el govern espanyol abandoni la negativa a publicar el decret amb el nomenament dels consellers. 

Així ho ha fet saber Torra en un comunicat de presidència de la Generalitat, en què persevera en l'intent que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) el nomenament dels consellers en considerar-lo un "acte degut". En aquest sentit, anuncia que s'estudiaran "mesures legals contra el govern espanyol".

Ara per ara, el principal escull pel govern de Rajoy per fer el pas —que segons alguns juristes és de compliment obligatori— és la designació dels consellers a la presó o a l'exili, és a dir, els casos de Jordi Turull, Josep Rull, Toni Comín i Lluís Puig.

"Els drets polítics de totes les persones designades per formar part del Govern estan intactes i, per tant, no hi ha cap motiu que justifiqui que no puguin prendre possessió de la seva responsabilitat", ha exposat el president en el comunicat. "El poble de Catalunya, en la seva totalitat, té dret a tenir un Govern", ha sentenciat Torra, que ha apuntat que l'únic que impedeix que hi hagi un Executiu a Catalunya és el govern espanyol.

 

El president Torra cerca, d'aquesta manera, la via per permetre la publicació dels nomenaments, procedir a la presa de possessió i a la formació del nou Executiu, ara aturada pel govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs. 

Què és la Comissió Jurídica Assessora?

La Comissió Jurídica Assessora és un organisme consultiu, de dictàmens no vinculants, que s'encarrega de definir si la Generalitat i els seus organismes actuen seguint el marc legal català, és a dir, segons el que estableix la Constitució i l'Estatut d'Autonomia. 

Un "acte degut"

El president Torra va enviar ahir una carta a Rajoy en la qual li demanava que es detallessin els motius pels quals s'impedeix publicar oficialment els nomenaments, pas previ a la presa de possessió. El govern espanyol encara no ha respost a la missiva, fet que el president "lamenta".

Segons estableix la legislació, el govern de Rajoy té deu dies des del nomenament de Torra per publicar-ho al DOGC.

Diverses associacions de juristes es van expressar en contra del posicionament del govern de Rajoy i van considerar en un manifest comú que el president espanyol té l'obligació —com a "acte degut"— de publicar el nomenament.

El Tribunal Suprem va impedir que els consellers Rull i Turull poguessin sortir en llibertat, assistir a la presa de possessió i exercir els seus càrrecs de consellers de Territori i Sostenibilitat i Presidència, respectivament.