El president de la Generalitat, Quim Torra, ha avisat a l’Estat que el seu Govern espera que de les reunions de la Comissió Bilateral –la primera de les quals se celebra aquest dimecres a la tarda– surtin “decisions concretes” de l’executiu espanyol sobre l’autodeterminació de Catalunya i la situació dels presos independentistes.

En una entrevista a l’ACN, Torra assegura que la Generalitat “sempre està oberta al diàleg”, però també diu que “aquestes reunions i poder avançar en aquest camí necessiten accions concretes”. “Vivim en una situació gravíssima i d’excepcionalitat política enorme, per tant, és evident que o tenim respostes sobre tots aquests punts o per a nosaltres aquest diàleg haurà sigut una cortina de fum”, ha sentenciat.

I és que el president considera que perquè les Bilaterals i les converses amb l’Estat “siguin positives i es pugui avançar, es necessita que per part del govern d’Espanya hi hagi decisions concretes” en autodeterminació, els presos i la situació política a Catalunya.

Autodeterminació

La primera reunió de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat en set anys se celebrarà aquest dimecres a la tarda a Barcelona, i Quim Torra manté que haver inclòs a l’ordre del dia el dret a l’autodeterminació i els drets i llibertats polítiques a Catalunya és “molt important” perquè consolida que “el diàleg es pot mantenir sense condicions”. Però el president afirma que aquest punt de partida no és suficient. “Aquest diàleg és evident que ha de portar a la negociació”, ha comentat. 

En aquest sentit, ha recordat que els independentistes ja han avisat el govern de Pedro Sánchez que “es necessiten fets més enllà de les paraules”, i tot i considerar que el president espanyol ha de tenir “els 100 dies de gràcia”, no dubta a recordar que “ara es comença a necessitar rebre les decisions per part del govern espanyol, amb molts temes, no només els sectorials de la bilateral, també en els grans temes de la legislatura”. A més, hores abans de començar la primera Bilateral, Torra ha explicat que espera que de la reunió en surtin “acords sectorials i alguns punts d’interès” relacionats amb “els 45 punts que Carles Puigdemont va portar a Mariano Rajoy” i amb “els dèficits i greuges endèmics cap a Catalunya”.