El president de la Generalitat, Quim Torra, i el conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, han demanat aquest dijous als delegats a l'exterior que facin arribar "a tots els parlaments i governs" el dictamen de l'ONU que reclama l'alliberament immediat dels presos. Així els ho ha dit Torra personalment en una reunió a Brussel·les amb el conseller Bosch i els delegats a l'estranger, que han vingut fins a la capital belga perquè Meritxell Serret pugui participar-hi. "Us demano que sigueu altaveus de la llibertat, dels drets civils i polítics de tots els catalans", ha afirmat Torra.

Tant el president com Bosch han apuntat que l'opinió del Grup de Treball de l'ONU sobre la Detenció Arbitrària demana que "s'implementi i es faci conèixer". "Per tant, tenim el deure de fer conèixer aquest informe arreu", ha conclòs el president.



A més, Torra també ha instat els delegats a ser un "altaveu" de Catalunya a tots aquells que s'interessin pel "país" i s'ha ofert per explicar-los "quina és la situació". "Compteu-hi, nosaltres estem a la vostra disposició", ha dit sobre possibles reunions o visites.

Per la seva banda, Bosch ha assenyalat que l'opinió del Grup de Treball diu "clarament" al govern espanyol que ha d'alliberar els presos i ha criticat que en lloc de complir faci "tot el contrari" demanant la recusació d'alguns dels seus membres. "Però què és això de qüestionar, ridiculitzar i ofendre organismes internacionals oficials quan el que hauria de fer l'estat espanyol és complir?", s'ha preguntat.

En aquest sentit, el titular d'Acció Exterior ha remarcat que els experts del grup sobre detencions arbitràries "depèn del Consell de Drets Humans de l'ONU" i ha afegit que si Espanya defensava una recusació "ho hauria d'haver fet abans" que el grup es pronunciés sobre l'empresonament dels líders independentistes.

En la mateixa línia que Torra, Bosch també ha dit que el Govern complirà amb allò que estan "facultats" per complir, que és que es faci arribar "al màxim d'actors" i es faci "una àmplia difusió" de les conclusions dels experts. "Nosaltres complim amb les Nacions Unides i el sistema d'organismes internacionals", ha assegurat, concloent que la seva "obligació" és fer arribar "al màxim d'indrets i persones del món" el pronunciament.

Per últim, Torra ha demanat abans de marxar de la reunió per tornar cap a Barcelona que els delegats siguin "defensors" de "la radicalitat democràtica, la llibertat, el diàleg i els drets humans i civil, inclòs naturalment el dret a l'autodeterminació".

A la reunió hi han acudit Meritxell Serret (Brussel·les); Daniel Camós (França); Sergi Marcén (Regne Unit i Irlanda); Marie Kapretz (Alemanya); Krystyna Schreiber (Europa Central); Luca Bellizzi (Itàlia); Manuel Manonelles (Suïssa); Rui Reis Serra (Portugal); Eric Hauck (Balcans); Francesca Guardiola (Països Nòrdics); Ewa Cylwik (Països Bàltics), i Victòria Alsina (Estats Units i Canadà).