L'expresident de la Generalitat Quim Torra ha rebutjat aquest dijous l'ampliació de l'Aeroport de Barcelona-el Prat, assegurant que "tothom sap que té unes implicacions catastròfiques", i ha demanat a l'independentisme d'optar per la defensa del medi ambient.

"Prou de passar els interessos econòmics d’un consum malaltís per damunt de la natura; de la mateixa manera que vaig dir prou a passar els interessos empresarials per damunt de la vida i la salut de les persones" amb la pandèmia, ha destacat Torra en un article al diari 'Ara' titulat 'La terra dels nostres fills'.

Per això ha demanat d'adoptar nous models de desenvolupament humà i econòmic: "Sí, hi ha d'haver una altra manera de viure. L'ampliació de l'Aeroport no forma part d'ella", i ha destacat que el coronavirus ha evidenciat que la Terra i la humanitat són fràgils.

"Si la pandèmia ha estat un avís d'alerta, sapiguem actuar ara en correspondència i aprenguem que no és possible sostenir cap decisió política que atempti contra la naturalesa", ha reclamat, i ha admès que el coronavirus l'ha canviat, també políticament.

Així, no pot defensar "cap posicionament que no posi la vida de les persones per damunt de tot i que no preservi la Terra i la naturalesa", i ha garantit que, com un ciutadà més, estarà al costat dels qui no estan disposats a danyar el futur de la pròxima generació.

Bandera de l'independentisme

Ha proclamat que "l'independentisme ha de prendre la bandera del medi ambient com una de les seves banderes més importants", com va passar en les dècades de 1970 i el 1980, quan la lluita mediambiental formava part de la defensa de la independència, ha ressaltat.

"Que no ens passi com pot passar amb la llengua, que el dia que tinguem un Estat ja no ens quedi país. Convé salvar la terra, l'entorn, el medi, per salvar el país", ha advertit Torra, que ha augurat que no es percebrà la magnitud de la tragèdia natural potser fins que els humans siguin contra les cordes. "Perquè justament volem una terra lliure", ha conclòs.

L'article de Torra arriba després que dilluns l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, publiqués a 'El País' un article en el qual considerava que el projecte per engrandir les instal·lacions aeroportuàries —del qual amb prou feines han transcendit concrecions— no era més que un "aeroport d'unicorns", ja que les úniques certeses de l'acord són "que implica destruir la zona protegida de la Ricarda, augmentar vols i sumar 20 milions de passatgers, elevant les emissions."

 

Imatge principal: Quim Torra en una fotografia recent / ACN