El president Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonés han sortit en tromba aquest dimecres després de saber que Ciutadans porta finalment el projecte de pressupostos al Consell de Garanties Estatutàries i que això farà que la seva aprovació s'hagi de congelar un mes. Tots dos dirigents del Govern ho han qualificat d'"irresponsable" i s'han encarregat de subratllar que això impedirà a la Generalitat disposar de 3.000 milions d'euros pels serveis públics.

"Dels irresponsables només poden sortir decisions irresponsables. Demano a C’s que no impugnin", ha implorat Torra, que ha assegurat que d'aprovar-se ja els nous comptes es podrien "variar les assignacions per a atendre millor a la lluita contra el Coronavirus". Amb aquesta afirmació, Torra corregeix a la consellera Meritxell Budó que aquest dimarts va deixar la porta oberta a retirar els pressupostos i modificar-los per adaptar-los a la pandèmia. Una correcció que ja havia fet aquest matí Aragonès en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Per la seva banda, Aragonès ha assegurat que "cada dia que passa sense els pressupostos es posa en risc la protecció de les persones davant l'emergència sanitària del coronavirus" i ha defensat que és "urgent aprovar-los". Segons el vicepresident, modificar els comptes abans de l'aprovació suposaria un endarreriment de fins a sis mesos i aposta per fer els canvis de partides oportuns un cop aprovats.

Ciutadans ha dut finalment aquest dimecres al Consell de Garanties Estatutàries el projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2020. Ho ha fet al·legant que la pandèmia del coronavirus i els seus efectes sobre l'economia faran variar la previsió d'ingressos i que no es complirà el principi d'estabilitat pressupostària recollit a l'article 135 de la Constitució.

Aquest dimecres era el dia fixat per aprovar els nous pressupostos, actualment prorrogats des de 2017, però la decisió de Cs de portar-los al Consell de Garanties i la crisi del coronavirus han obligat a congelar-los.