El govern espanyol no ha respost al pla de contingència per combatre el coronavirus que ahir van signar els consellers d'Interior, Miquel Buch, i Salut, Alba Vergés, per fer extensiu el confinament de la Conca d'Òdena a tot Catalunya. Així ho ha explicat la consellera de Presidència, Meritxell Budó, que en la roda de premsa posterior a la reunió de Govern ha assegurat que "a hores d'ara" no hi ha cap resposta.

L'estat d'alarma dictat pel Consell de Ministres aquest dissabte ha deixat en mans del govern de Pedro Sánchez l'autorització de fer efectiva la nova ordre de confinament a Catalunya.

 

"No es tracta de cap mesura política ni d'uns territoris contra els altres. Es tracta de les mesures més eficients i tots els experts coincideixen que la mesura més eficient i necessària és ordenar tothom que es quedi a casa", ha lamentat la consellera, que ha demanat "responsabilitat al govern espanyol".

Budó s'ha mostrat crítica amb les mesures adoptades per l'executiu de Sánchez; ha insistit que són insuficients i ha retret que el govern espanyol ha estat "molt ràpid a prendre les competències" i a "treure els militars al carrer", però el que cal és ser ràpid en prendre aquelles actuacions que són "realment efectives".

Els consellers Buch i Vergés han subratllat també la urgència d'adoptar les mesures que contempla la resolució del Govern, tant per garantir el confinament de tota la població no essencial i garantir que no es trobin amb problemes laboralas, com per poder activar més mesures de caire sanitari.

Pressupostos: "Tots els escenaris oberts"

En ser preguntats sobre els pressupostos i si l'efecte del coronavirus obligarà a replantejar els comptes del Govern, Budó ha assegurat que "tots els escenaris estan oberts". "En aquests moments la situació ho canvia tot, estem intentant donar la resposta més immediata", ha assegurat.

 

Entre les mesures aprovades avui pel Consell Executiu que s'ha reunit per teleconferència, Budó ha assenyalat un segon decret de mesures urgents per mitigar els efectes de la pandèmia sobre l’economia i l’activitat productiva i l’ocupació. Entre aquestes, ha assenyalat que es facilitarà la continuïtat de la contractació pública de les administracions per garantir l’ocupació de les empreses catalanes proveïdores de serveis; es destinaran més de 7 milions d’euros per ajudes a autònoms que han hagut d’aturar l’activitat i una moratòria en els terminis de pagament de tots els tributs propis i cedits de la Generalitat fins que finalitzi l’estat d’alarma.

Ensenyament online

En relació a Ensenyament, la consellera ha explicat que el personal docent està a disposició del departament i s'estan activant diferents plataformes per tal que la setmana vinent es puguin efectuar activitats lectives en tots alumnes del país.

Budó s’ha referit a “espais de Moodle o material online a través de l’ordinador o mòbil per garantir que totes les famílies hi tinguin accés”.

Pel que fa les 160.000 beques menjador, ha explicat que s'està treballant perquè quedin garantides amb una targeta moneder.

Buch ha fet balanç de la reducció de l'activitat a Catalunya. Ha explicat que hi ha hagut una reducció d'un 49,3% a l'anella metropolitana el que fa la sortida de vehicles, i un 53,2% de reducció pel que fa l'entrada, comparat amb dimarts de la setmana passada. Comparat amb ahir, la mobilitat s'ha reduït un 13%. "Per tant, es va reduint la mobilitat a aquest país", ha reblat.

En relació al dispositiu activat pels Mossos per fer front al Covid-19, Buch ha explicat que s'ha aixecat 7 actes a establiments que incomplien la resolució i se n'han tancat 12; hi ha actes contra 141 persones i 1.051 han estat identificades.