Ciutadans ha dut finalment aquest dimecres al Consell de Garanties Estatutàries el projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2020. Aquesta acció, que ja va ser anunciada la setmana passada, farà que els comptes de la Generalitat quedin ajornats aproximadament un mes. Aquest dimecres, dia en que inicialment s'havien d'aprovar els comptes, s'acabava també el termini per demanar dictamen a aquest òrgan.

La formació taronja ha fet aquest pas en considerar que la gestió de la pandèmia de coronavirus i els seus efectes en l'economia farà variar la previsió d'ingressos i que no es complirà el principi d'estabilitat recollit a l'article 135 de la Constitució.

La decisió de Cs ha provocat dures crítiques del Govern i els partits que li donen suport, que els ha titllat d'"irresponsables". El president Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonès han demanat que rectifiquin en considerar que s'impedeix que la Generalitat disposi de 3.000 milions d'euros més que anirien destinats a salut

Malgrat les crítiques, la líder de Ciutadans a Catalunya, Lorena Roldán, ha insistit que el moment requereix d'una "pressupostos d'emergència" i ha demanat deixar de banda "la discòrdia". "Aquests pressupostos no ajudaran cap autònom, família o PIME afectats pel Covid-19", ha afegit en un missatge a Twitter.