El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet una crida 'in extremis' a primera hora d'aquest dissabte a formar "governs republicans i alcaldes independentistes". Ho ha dit a través d'un tuit en el qual ha instat a la "unitat estratègica" de l'independentisme.

"Tenim unes hores encara per canviar pactes que no responen a la necessària unitat estratègica dels qui defensem la República Catalana. Siguem-ne responsables", ha apel·lat.

Aquestes paraules arriben després que arreu de Catalunya s'hagin produït diversos pactes de JxCat i ERC amb partits com el PSC per arrabassar-se alcaldies. És el cas, per exemple, de Sant Cugat, on els republicans s'han aliat amb el PSC i la CUP per fer fora de l'alcaldia a JxCat. Els republicans han fet una jugada similar a Tàrrega, on han arribat a un acord de govern amb la CUP, que amb el vot favorable del PSC, ha deixat sense l'alcaldia a la candidata de JxCat.

La formació de Carles Puigdemont ha fet el mateix en altres municipis, com són els casos de Santa Coloma de Farners o Vilafranca del Penedès, on pactes amb els socialistes han apartat els republicans dels respectius governs municipals.

El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha instat a "arribar a conclusions més consistents sobre l'efectivitat de certes estratègies, més enllà de la teoria i la propaganda partidistes", en referència als pactes municipals d'arreu del territori.