El judici a Luis Bárcenas per la caixa B del PP es reprèn aquest dilluns amb la seva declaració com a acusat, el contingut del qual ja ha anat anticipant amb les seves revelacions en altres causes que afecten al PP (Púnica i Kitchen) i a la carta que va remetre a la Fiscalia Anticorrupció oferint-se a col·laborar amb la Justícia.

Una carta que va fer de pròleg d'aquest judici i en la qual manifestava que l'expresident Mariano Rajoy era coneixedor de la caixa B perquè al seu despatx li va comentar que va triturar en una "màquina destructora" de papers tota la documentació que l'acreditava, sense saber que ell conservava una còpia d'aquesta comptabilitat, els seus famosos papers.

Mariano Rajoy EFE

L'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy / EFE

També va assenyalar Rajoy -cridat a declarar com a testimoni en aquest judici- com un dels receptors de sobresous mensuals en el partit extrets de la caixa B.

L'acarament amb Rajoy

A l'inici del judici, l'advocat de Bárcenas, Gustavo Galán, va plantejar celebrar un acarament entre l'extresorer i Rajoy si s'apreciaven contradiccions en les seves declaracions sobre la caixa B quan testifiqui l'expresident.

Aquesta proposta li va semblar al PP, considerat responsable civil com a partícip a títol lucratiu en aquesta causa, una manera de continuar contribuint al "circ mediàtic".

Bárcenas 2021 judici EFE

Luis Bárcenas durant el judici per la caixa B del PP / EFE

La trobada entre l'advocat del PP i l'empresari de Bárcenas

Així el va exposar en les qüestions prèvies l'advocat del partit Jesús Santos, que va acabar ell mateix en el focus mediàtic en transcendir que havia tingut contacte amb un empresari enviat per Bárcenas.

La trobada es va produir, segons ell mateix va admetre, amb la intermediació de l'ara conseller madrileny de Justícia, Enrique López, quan aquest era magistrat a l'Audiència Nacional, però el president Pablo Casado va desvincular al PP actual d'aquesta trobada.

Bárcenas compleix condemna pel cas Gurtel i en aquesta causa s'enfronta a una petició d'Anticorrupció de 5 anys de presó per un delicte fiscal, un altre de falsedat documental i un tercer d'apropiació indeguda, en relació, fonamentalment amb el pagament amb diners procedents de la caixa B de gairebé un milió d'euros de la reforma de la seu del PP al carrer Génova.

El judici va començar el passat 8 de febrer i va haver de ser suspès per l'hospitalització per Covid d'un dels acusats, un temps durant el qual Bárcenas i tot el que l'envolta no ha deixat de ser notícia.

Foto principal: L'extresorer del PP Luis Bárcenas durant el judici per la caixa B del PP / EFE