El Partit Popular ha anunciat aquesta setmana que abandonen la històrica seu del carrer Gènova, a Madrid, la mateixa que justament ara està sent investigada per l'Audiència Nacional en el judici dels papers de Bárcenas. La seva reforma, que va costar un milió d'euros, s'hauria pagat amb diners negres provinents d'aquesta caixa B i sembla que ara la formació se'n vol desempallegar per deixar-hi allà els draps bruts dels populars i començar els que ells anomenen "la regeneració transparent".

A banda de la rentada d'imatge que ells mateixos han assumit per desvincular-se del passat, segons els seus darrers comptes oficials, el PP acumula més de 38 milions d'euros en deutes de diversos crèdits i hipoteques, que podrien resoldre amb la venda de Gènova. El portal Idealista calcula que podrien arribar a ingressar fins a 36 milions d'euros amb la venda d'aquest actiu, un fet que trauria els populars de la situació actual d'ofec econòmic.

En concret, aquesta predicció xifra en 30 milions d'euros la transacció de les oficines i en 6 milions d'euros més les 93 places d'aparcament. D'aquesta manera, si aconseguís vendre-ho per aquest valor, podria recuperar gairebé tota la inversió que van fer l'any 2007 quan van comprar-ho a Mapfre per 37 milions.

Altres opcions


Segons Idealista, però, el PP podria esperar que acabi la crisi del coronavirus i prendre altres decisions per tal que es revalori l'immoble. Una opció seria llogar-ho: podrien aconseguir fins a 166.000 euros mensuals per la renda de l'immoble. "Aquestes xifres permetrien al partit aconseguir una rendibilitat d'entre el 5,5% i el 5,6%. En aquest cas, el lloguer de les oficines arribarien als 150.000 euros i el de l'aparcament als 16.000 euros. De totes maneres, un altre factor a tenir en compte és l'estat en el qual es trobin les dependències populars, perquè aquesta circumstància pot variar la taxació", assegura el portal.

De totes maneres, hi ha altres taxadores que donen millors prediccions per als interessos de PP. Per exemple, Collier xifra el valor de mercat de l'edifici entre 55 i 70 milions d'euros. En el cas que la formació optés per l'arrendament, la consultora estima que rondaria els 297.000 euros mensuals.

Què es jutja ara?

L'objecte del judici oral que ja ha començat és el pagament de la reforma d'una part de la seu del Partit Popular, al carrer Génova 13 de Madrid, amb 900.000 euros de diner negre procedents de la caixa B del partit, on entraven ingressos irregulars de grans empreses i també en sortien sobresous als principals càrrecs del partit. Una comptabilitat paral·lela que es va prolongar, com a mínim, dues dècades.

Bárcenas 2021 judici EFE

Imatge: EFE

El judici també busca esclarir si el PP va cometre delicte fiscal en no declarar les donacions presumptament il·legals d'empresaris i si Luis Bárcenas, llavors tresorer de la formació, va quedar-se amb una part d'aquests diners. Està previst que el judici s'allargui fins al mes de maig.