Les crítiques de Junts contra el departament d’Ensenyament arran de l’ordre a tots els centres públics que enviïn les seves programacions en castellà a l’associació Hablamos Español ha provocat alguns grinyols aquest divendres entre els socis de Govern.

Junts ha fet pública aquest matí una nota en què demana a la conselleria que encapçala Josep González Cambray que exerceixi la seva responsabilitat per preservar els centre de les ingerències d’associacions espanyolistes

Fonts de l’executiu asseguren que el malestar que aquesta nota ha provocat a ERC s'ha abordat en una reunió del president, Pere Aragonès, amb el vicepresident, Jordi Puigneró, al Palau de la Generalitat. La reunió s'ha fet a la tarda perquè al matí, quan s'ha fet pública la nota, Puigneró participava a Monistrol de Montserrat en la commemoració del 90 aniversari de l'Aeri de Montserrat.

Reunió al Palau

Des del Govern es treu ferro a la polèmica, tot i admetre que el comunicat ha provocat "sorpresa", i s'emmarca la reunió en les converses "regulars i privades" que mantenen els dos màxims responsables de l'executiu. Això no obstant, segons altres fonts coneixedores de la conversa, Aragonès hauria interpretat aquesta crítica pública com un acte de deslleialtat i hauria recordat a Puigneró que els republicans van fer costat, al departament d'Universitats, que encapçala Gemma Geis, arran de la polèmica pel castellà a les proves de selectivitat. 

L’ordre del departament de González Cambray que ha desfermat la polèmica té el seu origen en la petició de Hablamos Español d’accedir a les programacions didàctiques dels centres públics d’aquest curs i l’anterior.

Programació dels centres públics

La Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública va decidir que es derivés aquesta sol·licitud a cada un dels centres públics de Catalunya perquè facin arribar a Hablamos Español tota la programació d’educació primària, secundària i batxillerat que tinguin en castellà.

El departament ha ordenat als centres que enviïn la informació a l'associació espanyolista i aquí ha sorgit la polèmica, perquè Junts ha fet pública aquest matí la nota en què denuncia “una nova agressió contra el model d’escola catalana”.

No compartim el fet que els responsables educatius traspassin la responsabilitat als centres i als equips directius, i tampoc l’exigència de fer públiques les programacions de les assignatures que s’imparteixen en llengua castellana”, s’adverteix a la nota de Junts.

 

A la imatge principal, el president, Pere Aragonès, i el vicepresident, Jordi Puigneró  / Ruben Moreno