La resolució de la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública sobre la reclamació de l'associació espanyolista Hablamos Español ha fet saltar espurnes entre els socis del Govern. La resolució de la comissió de transparència ha fet que el Departament d'Educació hagi hagut d'ordenar l'enviament de "totes les programacions didàctiques d'educació primària, secundària i batxillerat" d'aquest curs o l'anterior que estiguin en castellà a l'entitat, un fet que Junts per Catalunya ha considerat una "nova agressió al model d'escola catalana". 

Segons Junts, això representa "una nova instrumentalització de la llengua catalana" perquè es pretén "qüestionar" el model d'immersió lingüística. En un comunicat han criticat l'acció del Departament d'Educació, sota les ordres del seu soci de Govern. Junts ha demanat al Departament que assumeixi "la seva responsabilitat" i no la "delegui" als centres.

Junts ha criticat la resposta d'Educació a aquest "atac" al model d'escola catalana. Consideren que el Departament hauria d'haver respost que l'Estatut i la LEC determinen que el català és la llengua vehicular al sistema educatiu i que per tant totes les assignatures es fan en català excepte les que són en altres llengües. "Aquesta és la resposta que hauria hagut de donar el Departament, tot assumint les seves responsabilitats, en lloc de delegar-les a les direccions dels centres educatius", han sentenciat.

No han estat els únics que han posat el crit al cel després de conèixer la resolució d'aquesta comissió. Òmnium Cultural ha mostrat la seva indignació a les xarxes socials, on ha assegurat: "Cap concessió, cap fissura i unitat d'acció en la defensa del català a l'escola". 

omnium catala tuit

Cada centre del país

En els pròxims quinze dies les direccions dels centres educatius, ja siguin d'infantil, primària o secundària, hauran de fer arribar a l'associació espanyolista totes les programacions didàctiques en castellà d'aquest curs i l'anterior. Es tracta d'un gran volum d'informació i una responsabilitat que recau directament en tots els centres del país. 

És un gran volum de feina que pot col·lapsar els centres. Tot i això, en el cas que un centre no tingui cap programació didàctica en castellà no haurà de traduir les seves i fer-les arribar, ja que la resolució només fa referència al castellà. De manera que la victòria de Hablamos Español és parcial, ja que se'ls ha informat que no tenen la potestat d'obligar els centres a traduir les seves programacions. 

 

Imatge principal: Una aula d'una escola catalana / ACN