Caces dels militars espanyols han interceptat dues aeronaus russes a prop del territori controlat per l'OTAN, en el marc de l'operació de patrullatge de l'Aliança Atlàntica al mar Negre.

Aquest fet ha provocat una nova topada entre els dos països, després que el ministeri d'Afers Exteriors rus critiqués l'alt representant diplomàtic de la UE, Josep Borrell, per haver fet acusacions "cíniques i absurdes" contra Rússia, acusant-la de voler erosionar la unitat de la UE, després de la polèmica sobre Navalni i els presos polítics i exiliats catalans. 

Primer incident on intervenen les forces espanyoles

L'incident, que es va produir aquest dijous, és el primer que ha obligat a intervenir a les forces espanyoles, segons ha informat l'OTAN en un comunicat. 

Els Eurofighters van realitzar un enlairament d'emergència des de la base romanesa Milail Koglaniceanu per interceptar a les aeronaus russes, després d'un avís dels radars de l'OTAN d'uns avions no identificats al sud de la mar Negra.

Els caces russos volaven sense senyal de microxip

"Durant la missió d'alerta els nostres Eurofighters van identificar dos caces russos Su-30 que volaven sense senyal de microxip, ni pla de vol, ni estaven en contacte amb el control de trànsit aeri civil", ha explicat el comandant del destacament espanyol a Romania, el coronel Jose Enrique Hernández. 

Tal com ha indicat el militar espanyol, els avions de l'OTAN van seguir els caces russos i van "demostrar la capacitat de l'Aliança per respondre ràpidament a situacions que sorgeixen a prop de l'espai aeri" de l'organització militar.

Les aeronaus espanyoles van escortar a les russes, les quals no van deixar d'operar en espai aeri internacional. Un cop els Su-30 van tornar a posar rumb a nord-est de la mar Negra, els Eurofighters espanyols van tornar a la base romanesa, ha assenyalat l'OTAN.

Es tracta de la primera intervenció des que es va desplegar el destacament a finals de gener. En total, Espanya ha participat amb sis caces i un equip de 130 militars per operar les naus i participar en els treballs de la missió de patrullatge.

 

Imatge principal, dos caces Eurofighter espanyols / Europa Press