L'alt representant diplomàtic de la UE, Josep Borrell, no aconsegueix resoldre el seu enfrontament amb Rússia i avui ha aparegut una nova topada. El ministeri d'Afers Exteriors rus ha acusat Borrell de fer acusacions "cíniques i absurdes" contra Rússia, acusant-la de voler erosionar la unitat de la UE, després de la polèmica sobre Navalni i els presos polítics i exiliats catalans.

"El cap de política exterior de la UE, Josep Borrell, ha tornat a presentar al·legacions no fonamentades, afirmant que Rússia vol erosionar la unitat de la UE, i denigra les seves “credencials democràtiques”. L’absurditat i el cinisme d’aquests atacs han caigut en l'excés", ha assenyalat a la xarxa a través del compte oficial del ministeri.

L'alt representant diplomàtic de la UE es va intentar excusar la setmana passada del desgavell polític que va provocar la seva recent visita a Rússia, en una entrevista al setmanari alemany Der Spiegel, i no es va estar de revelar que al darrere de les seves indecisions hi havia el procés independentista. "No vaig anar a Moscou a parlar de Catalunya", es va justificar.

La revista no s'explicava com, amb la fama de polític irascible que té Borrell, quedés callat davant el ministre d'Afers Exteriors rus, Serguei Lavrov, quan aquest va treure el tema de la situació política catalana per demostrar les contradiccions que tenen Espanya i la UE en aquesta matèria. Els periodistes li van preguntar per això. "Un diari espanyol el va descriure en una ocasió com una persona de caràcter volcànic. On era aquest volcà quan el ministre d'Afers Exterior de Rússia el va ridiculitzar en públic en una roda de premsa, mentre Moscou expulsava diplomàtics de tres països europeus?", van preguntar.

Borrell va intentar aclarir què li va passar. "A mi em coneixen per reaccionar de forma immediata i de no evitar cap discussió. Quan Lavrov va comparar el cas de Navalni amb els catalans que van ser condemnats pel paper que van tenir en el referèndum d'independència, vaig considerar en un moment discutir amb ell davant les càmeres. Però vaig decidir no fer-ho. No vaig anar a Moscou a parlar de Catalunya. I per això em vaig quedar silenciós", va apuntar.

Amb més distància, l'exministre espanyol va reconèixer que es va equivocar i que se l'hauria d'haver jugat. "Hauria d'haver cedit a les ganes de discutir", va indicar a pilota passada.

En una roda de premsa a Moscou després d'una reunió que van mantenir els dos polítics el 5 de febrer, el cap de la diplomàcia europea va insistir públicament a reclamar la posada en llibertat de Navalni i va subratllar que la UE espera una investigació “independent i completa” sobre l’enverinament del líder opositor aquest estiu.