El conseller de Salut, Toni Comín, ha demanat avui “rebaixar l’alarma”, davant de les 40 complicacions de l’enterovirus que ha obligat el Departament de la Generalitat a activar un protocol especial d’actuació, liderat des del Vall d’Hebron. Amb 9 de 40 casos que han requerit l’ingrés a la Unitat de Cures Intensives (UCI), Comín ha revelat que un d’ells seria greu i els altres estarien evolucionant correctament.

L’enterovirus, que es contagia per contacte i via respiratòria, és un patogen habitual que acostuma a tenir un impacte lleu sense seqüeles. Ara, però, amenaça amb complicacions clíniques de tipus neurològic i “la preocupació dels metges és que això no derivi en encefalitis”, és a dir, la inflamació de l’encèfal. En qualsevol cas, Comín ha demanat acudir al pediatre en cas de simptomatologia –febre, confusió, son, sensibilitat a la llum– així com prendre “les mesures d’higiene habituals”.

Les sensacions són importants, i des del Govern s’ha intentat transmetre calma. “Des de fa molts dies tot el sistema assistencial permet actuar amb prou vigilància”, ha reblat en una entrevista a Catalunya Ràdio. A més a més, el conseller ha anunciat que aquest dijous es produirà una comunicació conjunta amb metges i responsables assistencials amb tota la informació de tipus clínic i mèdic.  

“Desprivatitzacions”

La decisió de la conselleria de tancar dues clíniques privades del Vallès Occidental, que assumien part del servei públic, ha alçat polseguera. Comín ha reivindicat que “el principi general d’ordenació sanitària és molt clar” i és que “vostè pot comptar amb proveïdors privats sempre que els necessiti”. “Com que tinc capacitat disponible al Vallès –en referència que Parc Taulí i l’Hospital de Terrassa diuen que poden assumir aquesta part de l’assistència sanitària– no puc mantenir contractes que no necessito amb operadors privats”.

Diu que també ho va avalar l’exconseller Boi Ruiz i, per tant, “ja es va comunicar que les coses anirien per aquí”. El conseller ha assegurat que “ningú es quedarà al carrer”, després que les clíniques hagin anunciat un ERO de més de 200 persones, perquè “es traslladaran”, juntament amb les seves funcions” d’un centre cap a l’altre. Pel que fa als malalts, concretament, s’iniciarà el procés, que durarà un any, el 16 d’agost.

Estalviar. La mesura, pel departament de Salut, s’entén que suposarà un estalvi econòmic per a les arques públiques. “Els mateixos metges faran la mateixa activitat, però deixarem de pagar comissió”, ha assenyalat, matisant que “ens estalviarem els costos d’intermediació pel fet que l’activitat fos a la clínica del Vallès”.