Les noves revelacions sobre l'Operació Catalunya, que incriminen l'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el govern del Partit Popular en la trama parapolicial contra l'independentisme, ha causat una allau de reaccions en les darreres hores. L'eurodiputat de Junts per Catalunya, Toni Comín, s'ha sumat a les crítiques i durant la seva intervenció al Parlament Europeu d'Estrasburg, ha denunciat que Espanya és un estat "on no es respecta l'estat de dret" i on els responsables del cas "surten impunes". Comín ha fet referència a les noves investigacions sobre Mariano Rajoy i la investigació "sense autorització judicial als partits independentistes, amb falses acusacions i amb el vistiplau del ministeri de l'interior", que va donar lloc a "la repressió contra centenars de catalans i va violar de forma flagrant l'estat de dret". 

Amb aquest escenari a l'horitzó, Comín ha agraït a la presidència belga que situï la defensa de l'estat de dret com una de les seves prioritats durant el semestre europeu i ha defensat que la llei d'amnistia és "el reconeixement" que ha existit una persecució a l'independentisme.

Reconeixement del català a la UE

Junts per Catalunya i ERC han reclamat aquest dimarts a la presidència belga del Consell de la Unió Europea que treballi per reconèixer la llengua catalana a la UE. El passat divendres es va conèixer que l'oficialitat del català a la UE ha quedat ajornada sine die, ja que, ha quedat fora de l'ordre del dia del pròxim Consell d'Assumptes Generals de la UE del 29 de gener. El motiu ha estat que diferents socis europeus defensen que necessiten més informació sobre els efectes que podrien suposar el reconeixement del català, el gallec i l'euskera a les institucions europees. A banda, també exigeixen una "proposta acompanyada d'una anàlisi sobre el seu potencial impacte administratiu, jurídic i financer".

Toni Comín ha defensat que el català "és l'única llengua amb milions de parlants que encara no és oficial". En el ple d'Estrasburg, que ha comptat amb la presència del primer ministre belga, Alexander de Croo, també ha parlat l'eurodiputat d'ERC, Jordi Solé, qui ha demanat a Bèlgica que avanci en les converses entre estats perquè l'oficialitat del català torni a l'agenda del Consell. "No hi ha raons legítimes per negar als catalans els mateixos drets lingüístics que gaudeixen la majoria de ciutadans de la UE", ha assenyalat. Durant la seva intervenció, Solé ha manifestat que "milions de catalans" confien en el compromís de la presidència belga de continuar "treballant cap a la diversitat i la igualtat de drets" i espera que el tema torni a figurar en l'ordre del dia del Consell d'Afers Generals "com més aviat millor".

🔍 Tota la investigació d'ElNacional.cat sobre els Papers de l'Operació Catalunya