Toni Comín ha dit aquest dijous a la nit que tornarà a Catalunya amb Carles Puigdemont el dia de la investidura. En una entrevista a RAC 1, l'eurodiputat de Junts per Catalunya i cap de llista pel partit a les pròximes eleccions europees del 9 de juny ha recordat que tots dos van sortir junts de Catalunya i que sempre ha tingut la "voluntat" de tornar de la mateixa manera. "Entenem que la nostra voluntat té un valor col·lectiu i polític, no només personal. Políticament, és una tornada que l'hem de fer junts", ha explicat el també exconseller de la Generalitat. Comín s'ha mostrat convençut que la llei d'amnistia s'aplicarà, perquè si no els jutges estaran "prevaricant", segons ha informat l'agència ACN.

L'exconseller en la legislatura de Puigdemont també ha considerat una "petita gran victòria" que l'advocat general del TJUE consideri que es va vulnerar el seu dret i el de l'expresident de la Generalitat de ser eurodiputats quan van sortir elegits, per bé que ha demanat prudència perquè l'opinió no és vinculant i cal esperar a "tenir la sentència".

El TJUE, a favor de Puigdemont i Comín

L'anunci l'ha fet després que aquest dijous l'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) hagi proposat al tribunal europeu que "anul·li" la sentència del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), del juliol del 2022, que va avalar la negativa inicial del Parlament Europeu a donar l'escó als diputats per Junts Carles Puigdemont i Toni Comín, l’estiu del 2019. En les conclusions, fetes públiques aquest dijous, el polonès Maciej Aleksander Szpunar  sosté que el tribunal de primera instància "ha comès l'error"  de no afirmar que van obtenir l'acta el juny del 2019. El TGUE va considerar que l'Eurocambra "es va limitar a prendre nota de la situació jurídica" notificada per la Junta Electoral Central (JEC), la qual va assegurar que els juntaires no podien ser considerats eurodiputats perquè no havien complert el tràmit de jurar la Constitució. Amb tot, la JEC els va incloure en la llista d'electes proclamada, el 13 de juny de 2019. L'advocat del TJUE conclou que l'Eurocambra va "violar el dret de la Unió" en deixar Puigdemont i Comín sense escó. Ara, el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) ha de dictar sentència.

El retorn de Puigdemont

Amb el president a l'exili, Carles Puigdemontinstal·lat a la Catalunya Nord, Junts per Catalunya posa en marxa el que denomina Operació desconnectar pantalles, amb una campanya electoral en què deixarà finalment de banda les compareixences telemàtiques del seu candidat. En aquesta ocasió els actes seran presencials i seran els assistents els qui es desplaçaran fora de l'Estat espanyol. Junts ha preparat una flota de 5 o 6 autocars que diàriament portaran el públic als actes que es convocaran essencialment a Argelers, a l'espai Jean Carrère. Els autocars seran gratuïts, tot i que s'obrirà la possibilitat d'aportar un donatiu, atès que Junts té previst compensar la petjada de carboni que aquesta operació representi. Aquest divendres comencen les inscripcions a la web de la campanya per assistir als mítings.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!