Res. El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha desestimat, aquest dimecres, els dos recursos dels europarlamentaris de Junts, fet que implica la retirada de la immunitat a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. El president Puigdemont ha anunciat que presentaran recurs al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), a qui demanaran mesures cautelars per aturar la seva entrega a l'Estat espanyol.
 

🔴 Sentència a Puigdemont, DIRECTE | El TGUE desestima els recursos per la immunitat i el suplicatori
 

El tribunal ha desestimat tots els motius que han formulat els tres diputats. Ratifica la valoració del Parlament Europeu en el sentit que el procés judicial no es va incoar amb la intenció de danyar l’activitat dels diputats; subratlla que els fets es van cometre el 2017, quan encara no eren membres del Parlament; i que el procés afecta també altres persones que no són diputats de l’Eurocambra. Afegeix, a més, que no correspon al Parlament analitzar la legalitat dels actes judicials espanyols, que considera “competència exclusiva de les autoritats nacionals”.

Un ponent proper a Vox

La defensa de Puigdemont havia al·legat que els tres suplicatoris havien quedat en mans d’un mateix ponent, la qual cosa consideren que contravé el reglament de l’Eurocambra, i havia retret falta d’imparcialitat del ponent, l’eurodiputat ultra Angel Dzhambazki, que comparteix grup amb Vox a Brussel·les.

En canvi, el TGUE ha sentenciat que no hi ha impediment perquè es designi un sol ponent per examinar diferents expedients d’immunitat connexos quan els suplicatoris es refereixen a diputats que es troben en un mateix procés penal. Així mateix, sobre el fet que el ponent del suplicatori fos un diputat proper a Vox, el Tribunal General conclou que va ser designat per la Comissió d’Afers Jurídics d’acord amb el torn establert reglamentàriament i en igualtat de condicions amb la resta de grups, i que la seva pertinença al grup dels conservadors i reformistes europeus (CRE) és “irrellevant per a l’apreciació de la seva imparcialitat”. 

Destaca que la funció de ponent s’encarrega a un diputat, el qual, “per definició", no és "políticament neutre”. “Aquest diputat, que forma part d’un grup determinat, actua no obstant en el marc d’una comissió parlamentària, la composició de la qual reflecteix l’equilibri dels grups polítics al Parlament”, argumenta.

Els eurodiputats de Junts han seguit la publicació de la sentència des del Parlament Europeu, on s'ha traslladat una delegació del partit. Aquest migdia està previst que comparegui en roda de premsa per valorar la decisió del TGUE.