El president a l'exili, Carles Puigdemont, ja s'ha traslladat a la comarca del Vallespir. El polític gironí farà la campanya electoral de les eleccions del 12 de maig des de la Catalunya Nord, a més de preparar també des d'aquí el seu retorn de l'exili. Puigdemont, que encapçalarà la llista electoral de Junts, ja ha anunciat que la seva intenció és assistir al ple d'investidura del pròxim president de la Generalitat al Parlament de Catalunya.

Els darrers set anys, el polític independentista s'havia instal·lat a la localitat belga de Waterloo, a l'anomenada Casa de la República, on ha residit mentre duia a terme la seva feina com a diputat del Parlament Europeu, però des d'aquesta Setmana Santa ja viu al Vallespir, des d'on fa el seguiment de la preparació de la propera campanya i manté reunions amb representants de diferents sectors. Fonts de Junts, asseguren que la voluntat del partit és dur a terme una campanya molt directa i presencial, evitant en la mesura que sigui possible els actes virtuals. Precisament, a l'acte convocat aquest dissabte a Elna per presentar les candidatures ja hi ha més d'un miler de persones inscrites. 

Tot i que encara haurà de tornar les setmanes entrants a Brussel·les i Estrasburg per participar en dos plens del Parlament Europeu, Puigdemont fa ja setmanes que concentra la seva activitat en la preparació dels comicis.

Candidatura

Precisament, l'executiva de Junts ha aprovat aquest matí la llista electoral, on a més de la incorporació de l'empresària Anna Navarro, com a número dos, hi apareixen com a número tres el conseller i expres polític Josep Rull, a més dels dos nous independents, l'escriptora Ennatu Domingo i l'historiador Agustí Colomines, que ocupen, respectivament, els llocs 6 i 9. Repeteixen a la candidatura la presidenta del Parlament, Anna Erra, i el president del grup parlamentari, Albert Batet, com a números quatre i cinc.

El 21 de març passat, quan Puigdemont va anunciar des d'Elna que seria el candidat de Junts a les eleccions al Parlament, va deixar clar que tenia intenció de tornar per ser investit si aconseguia la majoria suficient. De fet, unes setmanes abans de confirmar que seria novament candidat de Junts, ja havia assenyalat la seva intenció de ser present a la investidura del nou president de la Generalitat, atès que quan es convoqui aquest ple, la llei d'amnistia ja haurà d'haver completat el seu recorregut al Senat i al Congrés, ja que està previst que quedi aprovada a finals de maig. Un cop la llei sigui aprovada, els jutges hauran d'aixecar les ordres de detenció europees i internacionals, així com totes les mesures preventives. La llei d'amnistia deixa clar que, malgrat eventuals recursos, aquestes mesures no es tornaran a activar.

Pel que fa al Parlament, el ple de la cambra sortit de les eleccions del 12-M s'haurà de reunir per primera vegada, a tot estirar, el 10 de juny, i en un termini de deu dies hàbils haurà de convocar el primer debat d'investidura. Si aquest primer debat no aconsegueix investir un nou president de la Generalitat, s'activaria un rellotge de dos mesos com a termini màxim per a un nou ple d'investidura, abans de convocar de nou eleccions.