Toc d'atenció de la Unió Europea a Espanya. La Comissió Europea ha recordat al govern espanyol que la solució al cas del Sàhara Occidental passa per l'ONU. La portaveu d'Exteriors de la UE, Nabila Massrali, ha insistit en el fet que el posicionament de Brussel·les és que l'estatus d'aquest territori s'ha de resoldre "mitjançant un procés polític, d'acord amb les resolucions de les Nacions Unides". "La CE reafirma el seu suport als esforços del secretari general de l'ONU per continuar amb el procés polític amb l'objectiu d'arribar a una solució política justa, realista, pragmàtica, duradora i mútuament acceptable a la qüestió del Sàhara Occidental", ha remarcat.

En una roda de premsa celebrada aquest dilluns, Massrali ha afegit que "tota solució ha de reposar sobre compromisos en conformitat amb la resolució del Consell de Seguretat de Nacions Unides". L'última resolució d'aquesta mena va ser aprovada el passat mes d'octubre i apostava per "una solució realista, viable, duradora, acceptable per les parts i basada en l'avinença". És a dir, una solució que "prevegi la lliure determinació del poble del Sàhara Occidental en el marc de les disposicions conformes als principis i propòsits de la carta de Nacions Unides".

A favor de l'apropament d'Espanya al Marroc

Igualment, és veritat que l'executiu comunitari ha celebrat l'apropament de l'estat espanyol al Marroc, després que el govern espanyol avalés el pla marroquí d'autonomia per al Sàhara Occidental. "Sobre la posició d'Espanya, la Unió Europea dona la benvinguda els desenvolupaments positius entre els estats membres i el Marroc en la relació bilateral, que no pot ser sinó beneficiosa per a la implementació de l'acord d'associació euro-marroquí en el seu conjunt", ha declarat la portaveu europea d'Afers Exteriors.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va cedir a les pressions de Rabat sobre el pla per a l'antiga colònia espanyola. La Moncloa va titllar el moviment de "nova etapa" en les relacions amb el Marroc. Però aquest gir no ha agradat a tothom. Algèria ha retret a l'executiu de Sánchez que no hagués informat abans i ja ha cridat a consultes el seu ambaixador a Madrid. De la mateixa manera, Unidas Podemos ha criticat la decisió del govern espanyol i el PP i altres partits de l'oposició han demanat la compareixença del president per explicar la qüestió. Finalment, el Front Polisario ha avisat que el canvi de rumb "és una desviació perillosa".

Imatge principal: El ministre espanyol d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, amb l'enviat especial de la Secretaria General de Nacions Unides per al Sàhara Occidental, Staffan de Mistura / Ministeri d'Afers Exteriors