El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reculat davant del Marroc i ha apostat pel pla d'autonomia per al Sàhara Occidental presentat per les autoritats marroquines l'any 2007 perquè és "la base més seriosa, creïble i realista" per trobar una solució a la disputa territorial. Així consta en una carta enviada al rei Mohamed VI que el Gabinet Reial marroquí ha fet pública aquest divendres. Es tracta d'un canvi de posicionament radical respecte a la postura de neutralitat mantinguda fins ara pels diferents governs espanyols sobre el conflicte. +

Així doncs, a la carta, el president espanyol admet "la importància de la qüestió del Sàhara" i remarca "els esforços seriosos i creïbles del Marroc en el marc de les Nacions Unides per trobar una solució mútuament acceptable" a la problemàtica existent entre el regne i el Front Polisario per l'excolònia espanyola. A la missiva també queda palesa la voluntat de "construir una nova relació, basada en la transparència i la comunicació permanent, el respecte mutu i els acords signats entre les dues bandes i l'abstenció de qualsevol acció unilateral".

En aquest context, El PP i Ciutadans han sol·licitat la compareixença urgent del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al ple del Congrés dels Diputats per donar explicacions sobre el canvi de postura de l'Executiu després d'acceptar la proposta d'autonomia del Marroc sobre el Sàhara Occidental. "Considerem intolerable que aquest canvi d'una posició política de consens tradicional, indubtablement una política d'Estat, amb 47 anys d'antiguitat, es faci sense informar el principal partit de l'oposició, fet que posa en evidència quina és la manera com Pedro Sánchez entén la política d'Estat”, indica el grup parlamentari popular en una nota de premsa.

A més, el PP ha demanat conèixer el contingut de la carta enviada al rei del Marroc i confia que el canvi de postura no tingui "res a veure que aquesta mateixa setmana s'hagi sabut que el jutge del cas Gali hagi fet responsable" a Sánchez "de dirigir aquesta operació", relacionada amb l'ingrés hospitalari a Logronyo fa un any del líder del Front Polisario, Brahim Gali.

Els socis de govern en contra 

Els socis del govern de Pedro Sánchez,  ERC, Más País i EH-Bildu han rebutjat el pla d'autonomia del Marroc sobre el Sàhara Occidental perquè ho veuen contrari a les resolucions de les Nacions Unides i han acusat el Govern d'allunyar-se "de la posició correcta". El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián ha manifestat a Twitter el posicionament contrari del partit republicà. També ho ha fet via Twitter el cap de Más País, Iñigo Errejón i el senador d'Eh-Bildu Gorka Elejabarrieta.

Al seu torn, des de Ciutadans també han reclamat a Sánchez que comparegui al ple del Congrés de Sánchez i del ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, per "aclarir la postura del Govern respecte al Sàhara"."La política exterior és un assumpte d'Estat i hi ha massa en joc perquè es comportin d'aquesta manera. És inacceptable", ha piulat la formació taronja.

Reaccions des de Canàries, Ceuta i Melilla

Des de les Illes Canàries, la formació Coalició Canària s'ha sumat a la crida perquè el president espanyol comparegui urgentment. En aquesta línia, des del partit nacionalista canari volen que Sánchez justifiqui el seu gir sobre el contenciós del Sàhara. "No entenem que el Govern i el PSOE diguin una cosa en públic i que defensin la contrària en una carta que hem conegut a través d'una filtració de la Casa Reial del Marroc. El cas és tan extremadament greu que el president no pot romandre ni un minut més sense aclarir aquest assumpte”, afirmen des del partit canari.

El president del Partit Popular de Ceuta, Juan Vivas, a diferència del seu partit, ha "valorat de manera positiva" aquest divendres a la tarda "la nova etapa en les relacions amb el Marroc per garantir l'estabilitat, la sobirania, la integritat territorial i la prosperitat dels nostres dos països".

Des de Melilla, el president de la Ciutat Autònoma de Melilla, Eduardo de Castro, ha declarat via Twitter que “recuperar les relacions entre Espanya i el Marroc és restablir els llaços fraternals de bon veïnatge”. Així, el president del govern melillenc, de Ciutadans, ha comentat que el Govern d'Espanya considera "una nova etapa" de relació amb el Marroc basada en el "respecte mutu, el compliment dels acords, l'absència d'accions unilaterals" i la "transparència i comunicació permanent”.

Finalment, el president del PP de Melilla i senador per la ciutat, Juan José Imbroda, que va presidir el Govern de Melilla entre el 2000 i el 2019, ha titllat de "lamentable" que el govern espanyol no hagi consultat el PP abans de prendre aquesta decisió sobre un "canvi de postura històric" d'Espanya sobre el Sàhara.