El moviment del president espanyol, Pedro Sánchez, d'ajornar la mesa de diàleg pactada amb ERC ha encès els llums d'alarma al palau de la Generalitat. Des de presidència s'ha advertit públicament Sánchez que la voluntat del Govern és "encarrilar la mesa de negociació" en la reunió que tenen previst dijous vinent a Barcelona. "Estem convençuts que el president Sánchez no tancarà cap porta al diàleg en aquesta trobada ni exclourà cap contingut", s'ha subratllat.

Des del govern espanyol s'ha fet saber aquest matí que Sánchez manté la reunió amb el president de la Generalitat, Quim Torra, a Barcelona però deixa la mesa de diàleg per després de les eleccions al Parlament, la data de les quals es donarà a conèixer un cop s'aprovin els pressupostos.

Aquest nou calendari de la Moncloa trenca l'acord que va tancar el PSOE i ERC per a la investidura de Pedro Sánchez, segons el qual, la mesa s'havia de convocar quinze dies després de la constitució del nou govern espanyol.

A través d'una nota, des de presidència de la Generalitat s'ha recordat que Torra ja ha avançat en els contactes telefònics que han mantingut amb Sánchez la voluntat d'abordar "les qüestions de fons del conflicte polític entre Catalunya i Espanya" i que, en concret, en la conversa del 9 de gener "li va deixar clar que la reunió dels dos presidents havia de servir per encarrilar la mesa de negociació".

Així mateix, es recorda que la reunió de les principals forces polítiques i socials independentistes del 15 de gener va acordar per unanimitat que els punts que calia tractar en la reunió eren l'exercici del dret a l'autodeterminació i la fi de la repressió i l'amnistia. "I així li traslladarà en la reunió del 6 de febrer a Barcelona", adverteix.