"Si els grans estrategues dels partits independentistes, després d'aquesta victòria parafeixista d'avui, no canvien d'ulleres, allò de la "vaca cega" serà una broma, però amb conseqüències col·lectives desastroses". Amb aquesta contundència s'ha expressat el cantautor Lluís Llach aquest dilluns al matí, l'endemà de la victòria del PP a Castella i Lleó i de l'ascens de Vox, del qual depenen els populars si volen mantenir la presidència al territori. La piulada de Llach és un toc d'atenció als partits independentistes als qui demana un canvi de rumb i de visió.

TUIT llach castilla león

Llach fa referència al poema de La vaca cega, de Joan Maragall, que ferida per un cop de roc d'un "vailet" no hi veia i es quedava enrere i tornava sola i trista cap a casa mentre les seves companyes que pasturen "pels cingles, per les comes, pel silenci dels prats i en la ribera, fan dringar l’esquellot mentre pasturen l’herba fresca a l’atzar". El cantautor assegura que si els independentistes no canvien hi haurà "conseqüències col·lectives desastroses".

Els resultats de Castella i Lleó

El PP ha guanyat les eleccions autonòmiques que s'han celebrat aquest diumenge a Castella i Lleó. Amb el 98,37% escrutat, l'actual president en funcions, Alfonso Fernández Mañueco, dependrà de Vox per seguir governant, ja que necessita 41 escons per governar i els populars en sumen 31, dos més que als comicis del 2019. Els ultres, en canvi, guanyen 12 escons respecte de l'anterior legislatura i en tenen 13, que amb els del PP sumarien majoria absoluta. El soci de govern de Mañueco havia estat fins ara Cs, que pràcticament desapareix del parlament autonòmic i passa de 12 a un procurador, que és com s'anomenen allà els diputats.

El PSOE s'ha quedat a la segona posició amb un total de 28 escons, set menys que el 2019, i difícilment podrà governar per falta de socis. Unides Podem tindrà un diputat i les candidatures regionalistes no sumen prou procuradors per decantar la balança. Concretament, Unió del Poble Lleonès ha obtingut tres escons; Sòria Ja, també tres, i Per Àvila es queda amb un. La participació als comicis d'aquest diumenge, anticipats, ha arribat al 63,42%, lleugerament per sota del 65,79% de fa tres anys.

L'extrema dreta dona per fet el pacte

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha comparegut davant de militants i simpatitzants a Valladolid al costat del seu candidat, Juan García-Gallardo, i ja ha donat per fet el pacte amb el PP de Mañueco. "Vox té el dret i el deure de formar govern a Castella i Lleó", ha clamat, i ha assegurat que al seu cap de llista "se li està posant cara de vicepresident". Tot i això, Mañueco ha anunciat que iniciarà una ronda de contactes amb tots els partits que han obtingut representació, de gran a petit, per formar un govern "fort" i "que no depengui de mocions de censura". El candidat popular ha celebrat públicament els resultats i ha afirmat que "el futur de Castella i Lleó ha guanyat les eleccions". "Els castellans i els lleonesos hem parlat i hem decidit que governi el PP", ha asseverat.