El CIS (Centre d'Investigacions Sociològiques) s'autodefineix de la següent manera: "És el responsable de dur a terme estudis que proporcionen diagnòstics precisos per tal d'orientar la tasca dels poders públics responsables de les diferents administracions". "Diagnòstics precisos" és precisament el que li ha fallat a José Félix Tezanos, el president del CIS, pel que fa a les eleccions de Castella i Lleó ja que no ha encertat res pel que fa al nombre d'escons que s'emportaria cada formació política. És més, tot i fer unes forquilles grans a l'hora de predir els resultats, el CIS s'ha quedat lluny d'encertar-la (només s'ha salvat amb el resultat de Per Àvila, a qui augurava entre 1 i 2 escons i n'ha acabat traient 1).

resultados elecciones catilla león el nacional

Gràfic d'El Nacional.cat

Si analitzem els resultats del darrer CIS, publicat el 7 de febrer, es pot veure que Tezanos no ha encertat el guanyador dels comicis d'aquest diumenge. Segons l'enquesta, el vencedor havia de ser el PSOE amb una forquilla entre 29 i 34 escons; tot i ser un resultat poc acurat, i deixant marge per l'error, el PSOE ha acabat amb només 28 escons i sense opcions d'accedir a la presidència. Pel que fa al PP, augurava entre 24 i 30 procuradors, i finalment n'ha obtingut 31 i Alfonso Fernández Mañueco s'ha proclamat vencedor dels comicis.

El CIS, com és habitual, s'ha equivocat molt amb els resultats de Vox, potser perquè alguns dels enquestats no volen admetre que voten un partit d'extrema dreta. La institució que presideix Tezanos pronosticava per a la candidatura de Juan García-Gallardo (Vox) entre 8 i 9 escons, lluny dels 13 que ha acabat obtenint. Amb els resultats de les eleccions, Vox s'ha convertit en el salvavides del PP ja que si se sumen els resultats d'ambdós partits aconseguirien 44 procuradors, 3 més que els 41 necessaris per assolir la majoria absoluta.

Una altra predicció poc encertada ha estat la que fa referència a Ciutadans, que, un cop més, s'ha enfonsat com sol passar en totes les eleccions que hi ha darrerament. Els de Francisco Igea aspiraven a treure entre 2 i 5 seients, segons el CIS, i s'han quedat amb només 1. L'error ha estat molt semblant a Podem, a qui l'institut sociològic ubicava amb entre 3 i 5 diputats i també s'ha quedat amb un únic escó. El CIS només ha encertat amb Sòria Ja, Per Àvila i la Unió del Poblo Lleonès.

Polèmica amb el primer CIS

El passat 26 de gener el CIS va publicar la primera de les dues enquestes sobre la intenció de vot a Castella i Lleó i va estar envoltada de polèmica ja que l'exvicepresident del govern espanyol Pablo Iglesias va fer públiques les dades que afectaven a Unides Podem hores abans que es donés a conèixer el sondeig de manera oficial. A més, fins aquell moment, totes les enquestes realitzades deien que el PP seria el guanyador (el que ha acabat passant realment) i, per tant, aquesta era la primera que donava la victòria als socialistes de Luis Tudanca.