L'eurodiputat d'ultradreta búlgar Angel Dzhambazki ha protagonitzat una escena vergonyosa aquest dimecres quan ha fet la salutació feixista abans d'abandonar l'hemicicle. Així ho ha denunciat el partit europeu Renaissance en un tuit, en el qual han assegurat que el gest ha estat dirigit a un dels seus membres, Sandro Gozi, després que hagi "defensat l'estat de dret", han assegurat. En el mateix missatge també han exigit a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, que "actuï" en conseqüència d'aquest fet "escandalós". Per la seva banda, el diputat ultra ha negat que es tracti d'un gest nazi i ha emès una mena de disculpa: "Demano perdó si el meu innocent gest de dir adeu ha insultat algú", ha piulat. L'eurodiputat búlgar va ser ponent del suplicatori contra els independentistes exiliats, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, que els va aixecar la immunitat parlamentària.

Salutació nazi

Segons Reinassance, el gest de l'ultranacionalista Dzhambazki anava dirigit a un dels seus diputats abans d'abandonar l'Eurocambra enmig d'un ple sobre l'estat de dret, un tema que ha irritat arran de l'aval del TJUE de congelar els fons de Polònia i Hongria si no el compleixen. "Perquè ha defensat l'estat de dret a la UE, Sandro Gozi ha estat insultat per l'eurodiputat Dzhambazki, que ha abandonat l'hemicicle fent una escandalosa salutació nazi", han explicat a Twitter. Però l'ultraconservador ho ha negat completament. En resposta a aquest missatge, Dzhambazki ha escrit: "Quan confons una simple salutació amb una salutació nazi tens un veritable problema de la llei de Godwin. El fet que un no estigui d'acord amb tu no significa que sigui un nazi. Demano disculpes si el meu gest innocent ha insultat algú, però aquest és un cas greu de reductio ad absurdum", ha conclòs.

Qui és?

Angel Dzhambazki, membre del partit Bulgària Sense Censura i, a Brussel·les, eurodiputat del Grup Conservador i Reformista, també forma part del Comitè d'Afers Legals, Afers Estrangers, Transport, Peticions i Desinformació del Parlament Europeu. És en qui va recaure la responsabilitat de ponent del suplicatori contra la immunitat dels exiliats: ultraconservador i ultranacionalista, ha provocat protestes al Parlament Europeu per les seves intervencions contra els romanís, contra el matrimoni del mateix sexe o contra el col·lectiu LGTBI. Es va posicionar en el ple de l'Eurocambra en contra de la convenció d'Istanbul de prevenció i lluita contra la violència contra les dones. Va atribuir la convenció a "propaganda de gènere que destrueix comunitats i les famílies tradicionals als països d'Europa Oriental".