El Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) ha admès a tràmit el procediment de mesures cautelars que ha presentat la defensa del president a l’exili, Carles Puigdemont, i Toni Comín, davant la decisió del president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, de no acceptar considerar els dos polítics independentistes com a futurs membres del Parlament Europeu. Tajani argumenta que les autoritats espanyoles no han inclòs els seus noms a la llista de diputats electes.

A través de Twitter, l’advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, ha fet saber que el Tribunal de Luxemburg ha trigat només quatre hores a admetre a tràmit el procediment de mesures cautelars que han presentat contra Tajani.

Minoria nacional

La denúncia de Puigdemont es basa en el fet que aquestes decisions van privar diputats electes i proclamats del seu dret al sufragi passiu, amb la qual cosa els ha impedit exercir com a representants d’una “minoria nacional”.

Boye recorda que la defensa de Puigdemont sempre havia apostat per trobar a Europa i no a Espanya la sortida a la pugna política que protagonitzen els independentistes.

La Junta Electoral no ha acceptat incloure el nom de Puigdemont ni el de Comín a la llista de diputats electes que ha enviat al Parlament Europeu, perquè el president a l’exili no va acatar la Constitució personalment al Congrés. Tampoc hi ha inclòs el nom d'Oriol Junqueras, que es troba en presó preventia i al qual no es va atorgar el permís per acudir a l'acte d'acatament.

El president del Parlament Europeu es va emparar en aquest fet per rebutjar la petició dels polítics independentistes que s'acceptés la seva condició de diputats electes. Puigdemont i Comín havien argumentat que els seus noms figuren a la llista publicada al BOE en què es recull el llistat de parlamentaris escollits als comicis i que, en cas d’acudir a Madrid, haurien estat detinguts.

La negativa de Tajani va obrir la porta als advocats de Puigdemont a recórrer al Tribunal de Luxemburg.

El Parlament es constituirà dimarts a Estrasburg i el president a l’exili té previst viatjar a la ciutat francesa, tot i la decisió del president de la Cambra de no acceptar la seva condició d’electe. El líder del PP, Pablo Casado, ha reclamat que en cas que Puigdemont travessi la frontera, es torni a activar l’euroordre contra ell.

Aquest mateix dimarts les entitats independentistes han organitzat una manifestació a les portes de l’Eurocambra.