Primer va ser Brussel·les, després va venir Madrid i aquest dilluns, Estrasburg. Fins a 80 autobusos i dos vols xàrter, a més d’un nombre indeterminat de vehicles privats, enfilen aquest dilluns el camí cap aquesta ciutat francesa, coneguda per acollir la seu plenària de l’Eurocambra. L’objectiu és, com el d’altres vegades, seguir internacionalitzant el cas català, aquest cop, però, amb un motiu més: protestar contra el veto als eurodiputats electes Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín coincidint amb el ple de constitució.

Un d’aquests autobusos és el que organitza la territorial de l’ANC de Sagrada Família, que ha sortit aquest dilluns a les cinc del matí camí a Estrasburg. A bord hi van gairebé una cinquantena de persones, equipades amb estelades i complements grocs, disposades a passar com puguin les pràcticament 15 hores que els esperen de camí i fer sentir ben fort la seva veu demà davant el Parlament Europeu.

Dormiran a un poble a uns 100km de la ciutat francesa, degut a l’enorme demanda hotelera que hi ha a Estrasburg coincidint amb el ple, i demà dimarts faran els pocs quilòmetres que els faltin fins aquesta seu de la UE. Un cop acabada la manifestació, tornaran cap a Barcelona.

En total més de 2.200km, que se sumen als ja fets per les altres manifestacions -alguns d’ells han anat també a les de Madrid o Brussel·les- i a les seves participacions en gran part de les concentracions que s’han fet a Barcelona des de l’inici del procés. I persisteixen.

busos manifestació Estrasburg 2   Carlota Camps

La manifestació, organitzada pel Consell per la República, es fa coincidint amb el primer ple de l’hemicicle sortint de les eleccions del passat 26 de maig. L’elecció del president de la cambra, però, no serà fins dimecres, ja que la mesa ha decidit ajornar-la.

Tot i això, aquest dimarts tots els europarlamentaris ja hauran de ser-hi. Per aquest motiu, s’ha convocat la manifestació a les 9 del matí, coincidint amb l’entrada dels diputats, malgrat que l’acte central no serà fins les 12 del migdia. El punt de trobada és al pont Josep Bech cantonada amb Rue Lucien Febvre.

A l'espera de Luxemburg

De moment ni Oriol Junqueras, ni Carles Puigdemont, ni tampoc Toni Comín, tots ells diputats electes, podran participar d’aquest ple. La JEC va decidir deixar vacants els seus escons després que no complissin amb el pas de recollida de l’acta i l’acatament de la Constitució, Junqueras en no ser autoritzat pel Tribunal Suprem i Puigdemont i Comín en no permetre’ls-ho fer fora del territori espanyol -on tenen una ordre de cerca i captura- ni a través del poder notarial.

Els seus advocats ja han recorregut la decisió i s’està a l’espera de si el Suprem pregunta al Tribunal de Luxemburg sobre la situació de Junqueras; així com també de si aquesta cort europea es pronuncia sobre el cas de Puigdemont i Comín, per qui el seu advocat ha demanat que a l’espera de resoldre el recurs dicti mesures cautelars per exercir com a diputats.

A tot això, se suma la incertesa de si l’Estat espanyol dictarà una nova euroordre per Puigdemont i Comín si trepitgen territori francès, pel que la seva presència a la manifestació no està confirmada. Sigui com sigui, el Consell per la República preveu que unes 6.000 persones se sumin a la manifestació d’aquest dimarts i sacsegin el primer ple de la legislatura.