The New York Times, un dels diaris més influents dels Estats Units, s'ha fet ressò aquest dijous de la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat d'Oriol Junqueras. En un article, el rotatiu ha exposat que l'alt tribunal va dictaminar que les autoritats espanyoles haurien d’haver alliberat el líder d'ERC per poder ocupar el seient que va guanyar a les eleccions europees el 26-M. A més, l'article assegura que la decisió del TJUE pot determinar casos similars.

El diari nord-americà ha estat un dels més contundents dels digitals i mitjans audiovisuals que s'han fet ressò que la sentència del TJUE "implica l'aixecament de qualsevol mesura de presó provisional imposada abans de ser declarat electe".

Com a context, The New York Times explica que el Tribunal Suprem espanyol va condemnar Junqueras i vuit líders independentistes més a la presó per la seva implicació en el referèndum d'independència del 2017. "Junqueras va rebre la pena més dura, de 13 anys de presó, després que fos declarat culpable de sedició i de mal ús de fons públics", subratlla. "Ara el Tribunal Europeu ha dictaminat que, com a membre del Parlament Europeu, Junqueras té un grau d’immunitat jurídica", una decisió, apunta, que té una forta repercussió en el moviment sobiranista català.

Per altra banda, el diari exposa que Carles Puigdemont i Toni Comín, "que també van guanyar escons al Parlament Europeu al maig", esperen "utilitzar l'escó electe per evitar l’extradició i la persecució a Espanya". El New York Times considera, en aquest sentit, que el cas de Junqueras ha estat "una prova de si la immunitat parlamentària de la Unió Europea pot anul·lar els procediments dels tribunals penals nacionals i pot afectar casos similars".

En l'article, s'exposa que un polític és elegit al Parlament Europeu tan aviat com es fan públics els resultats electorals i, per aquesta condició, aquest pot beneficiar-se immediatament de la immunitat i altres privilegis concedits als legisladors de la Unió Europea. Per això, determina el diari i tal com diu la justícia europea, Espanya s'ha equivocat evitant que Junqueras ocupés el seu escó al Parlament Europeu mentre estava a la presó a l'espera de la sentència. 

The New York Times

"Encara no està clar quina repercussió tindrà la sentència sobre el cas Junqueras", segons The New York Times, ja que el tribunal ha deixat a disposició del Tribunal Suprem espanyol que decideixi sobre l'impacte pràctic de la immunitat. 

La notícia del The New York Times fa menció també a la condemna del president de la Generalitat, Quim Torra, per desobediència per part del TSJC que l'inhabilita un any i mig.