La decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha omplert en pocs minuts les portades de la premsa internacional. Portades de tot el món han informat que el TJUE avala la immunitat del líder d'ERC i electe als comicis europeus, Oriol Junqueras i diu que el Suprem n'havia de demanar l'aixecament a l'Eurocambra. 

Diaris digitals i mitjans audiovisuals s'han fet ressò que Junqueras tenia immunitat abans de la sessió de constitució del Parlament Europeu del dia 2 de juliol i que aquesta "implica l'aixecament de qualsevol mesura de presó provisional imposada abans de ser declarat electe".

Rotatius de tot el món, com el The New York Times, la BBC, Der Spiegel, La RepubblicaThe Washington Post, Bloomberg, Le Monde o The Guardian, The Herald o agències de notícies com Reuters, Associated Press i AFP publiquen que el TJUE assegura que si el Suprem volia mantenir en presó provisional Junqueras, havia de sol·licitar a l'Eurocambra la "suspensió" de la immunitat.

A més, tots coincideixen que la condició d'eurodiputat s'obté només per la "mateixa elecció" a les urnes i la proclamació oficial dels resultats.

BBC

"El líder català empresonat hauria d'haver tingut immunitat, segons regula el tribunal de la UE" titula la prestigiosa cadena britànica BBC. 

BBC

La BBC ha informat que Junqueras, que "no ha pogut ocupar el seu escó al Parlament Europeu" hauria d'haver rebut la immunitat, segons el tribunal superior de la UE. També explica que el líder d'ERC va ser condemnat i empresonat pel seu paper en el referèndum d'independència de Catalunya el 2017 tot i ser immune, segons el TJUE.  

La BBC detalla pam a pam la sentència del tribunal europeu. Junqueras, diu, hauria d'haver "gaudit d'una immunitat garantida" pel dret de la UE després dels resultats de les eleccions. Afegeix que si els tribunals espanyols volien mantenir la seva detenció provisional per evitar que viatgés al Parlament Europeu quan es va constituir, "haurien d'haver sol·licitat que el Parlament renunciés a la seva immunitat".

La notícia també inclou la reacció d'ERC, que demana l'alliberament immediat de Junqueras i la nul·litat del judici al procés. A més, subratlla que la decisió del TJUE pot influir en el cas de Carles Puigdemont i Toni Comin.

The Washington Post

El diari The Washington Post informa sobre la resolució del TJUE respecte a la immunitat parlamentària de Junqueras. "La justícia europea dictamina que el vicepresident català empresonat té drets immunes" encapçala la notícia. El rotatiu explica que el Tribunal de Justícia de Luxemburg explicita que els eurodiputats electes "gaudeixen, des del moment en què es declaren els resultats, de la immunitat" per assistir i participar en les sessions parlamentàries.

The Washington Post

El Washington Post diu que el cas de Junqueras podria fixar un precedent per a Carles Puigdemont, "que també va ser elegit diputat al Parlament Europeu al maig i viu a l’exili a Bèlgica". També fa esment que un tribunal de Brussel·les va dictaminar a principis d’aquesta setmana que esperaria el resultat del seu cas europeu abans de decidir si extradia Puigdemont. 

Ara bé, considera "improbable que Espanya alliberi Junqueras". Segons el diari, "l'elecció d'independentistes catalans en el Parlament Europeu "s'ha convertit en una patata política calenta per a la Unió Europea".

Le Monde

El diari Le Monde, el més influent de França, és contundent i defineix la decisió del TJUE com "un gran revés per a la justícia espanyola". El diari francès es refereix a Junqueras com a "eurodiputat elegit" i explica que la justícia espanyola li ha impedit "asseure's a Estrasburg" i que "s'ha negat a deixar-lo en llibertat" tot i la seva situació de presó preventiva "al·legant que no havia complert els tràmits necessaris per prendre possessió del càrrec". 

Le Monde també fa incís que el Comitè Electoral espanyol no l'havia inclòs a la llista d'eurodiputats espanyols elegits al Parlament Europeu.

Le Monde

El diari francès apunta que la prohibició de prendre l'acta d'eurodiputat tot i haver estat escollit a les urnes havia generat "un debat a Espanya". Ara, diu Le Monde, "la resposta de la justícia europea és clara".

The Guardian

El diari britànic The Guardian informa que Oriol Junqueras "és membre del Parlament Europeu tot i no poder ocupar el seu escó tenint immunitat". I va més enllà: "La sentència suposa un impuls per al moviment independentista català", diu la notícia.

 the guardian

El diari britànc també recull que "si les autoritats espanyoles havien volgut evitar que Junqueras es traslladés al Parlament Europeu, haurien hagut de sol·licitar que el Parlament renunciés a la seva immunitat". 

Bloomberg

El mitjà econòmic més important del món, Bloomberg, argumenta que la decisió del TJUE tindrà una conseqüència directa en la investidura de Pedro Sánchez. "El màxim tribunal ha dictaminat que el líder sobiranista català empresonat té immunitat política i complica l'esforç del primer ministre Pedro Sánchez de formar una coalició de govern a Espanya", explica. 

Bloomberg informa que la decisió de l'alt tribunal europeu ha estat seguida de prop a Espanya, "on els socialistes que governen busquen convèncer Esquerra Republicana, el partit català d'Oriol Junqueras, perquè doni suport als plans de Sánchez per formar un nou govern".

Bloomberg

 

Bloomberg obre la porta que amb "Junqueras potencialment sortint de la presó", la química de les negociacions per formar govern "pot canviar a mesura que el balanç del poder polític a Catalunya també canviï".

La Repubblica

El diari italià La Repubblica publica que segons el Tribunal Europeu de Justícia, Junqueras, condemnat per la justícia espanyola a 13 anys de presó per organitzar el referèndum sobre la independència de Catalunya, "ha de ser alliberat de la presó". També explica que si el govern i la justícia espanyola consideren necessari mantenir aquesta mesura, hauria de sol·licitar al Parlament Europeu al més aviat possible "que aixequi la immunitat". 

La Reppublica

Després de la sentència, es fa ressò el rotatiu, ERC ha demanat l'alliberament immediat de Junqueras de la presó i exigeix la nul·litat del judici al procés. 

La decisió també té implicacions per a Carles Puigdemont, apunta La Repubblica. "Puigdemont, que es troba a l'exili a Bèlgica i s'enfronta a ser detingut si torna a Espanya, també va ser elegit diputat europeu".

The New York Times

The New York Times, un dels més influents diaris dels Estats Units explica que el tribunal de justícia europeu va dictaminar que les autoritats espanyoles haurien d’haver alliberat Junqueras per poder ocupar l'escó que va guanyar a les eleccions europees. També fa referència en el mateix article a la decisió del TSJC que condemna Torra per desobediència i l'inhabilita un any i mig.

Com a context, el rotatiu americà explica que el Tribunal Suprem espanyol va condemnar Junqueras i vuit líders independentistes més a la presó per la seva implicació en el referèndum d'independència del 2017. "Junqueras va rebre la pena més dura, de 13 anys de presó, després que fos declarat culpable de sedició i mal ús de fons públics", subratlla.

"Ara el Tribunal Europeu ha dictaminat que, com a membre del Parlament Europeu, Junqueras té un grau d’immunitat jurídica", informa The New York Times, una decisió —apunta— que té una forta repercussió en el moviment sobiranista català.

The New York Times

El diari exposa que Carles Puigdemont i Toni Comín, "que també van guanyar escons al Parlament Europeu al maig", esperen "utilitzar l'escó electe per evitar l’extradició i la persecució a Espanya". The New York Times considera, en aquest sentit, que el cas de Junqueras ha estat "una prova de si la immunitat parlamentària de la Unió Europea pot anul·lar els procediments dels tribunals penals nacionals i pot afectar casos similars".

Der Spiegel

El principal setmanari alemany, Der Spiegel, qualifica d'"il·legal" que Oriol Junqueras no pogués exercir el seu mandat al Parlament Europeu. La primera frase de l'article és contundent: "Èxit per als independentistes catalans davant el màxim tribunal europeu: Oriol Junqueras té la immunitat d'un diputat al Parlament de la UE des de la seva elecció després de la decisió de Luxemburg". 

Der Spiegel

Amb la mateixa rotunditat, el setmanari explica que "Espanya ha violat la legislació europea en negar-se a permetre als diputats catalans que assumissin el càrrec a Brussel·les i Estrasburg". Der Spiegel assegura que els polítics ja van gaudir de la immunitat parlamentària després de les eleccions el 26-M i haurien d'haver estat alliberats de la presó per a la sessió constituent del Parlament de la UE, "tal com sentencien els jutges".

The Herald

Un dels principals diaris escocesos, The Herald, destaca que el fet que Junqueras fos elegit eurodiputat en unes eleccions europees, li donen ple dret a prendre l'escó a l'Eurocambra

The Herald

Segons el diari d'Escòcia, persones de la seva condició, "gaudeixen, des del moment que els resultats són proclamats, d'immunitat per viatjar i prendre part en els sessions parlamentàries".

Al Jazeera

La cadena àrab assegura que la decisió de la justícia europea és "un impuls per al moviment separatista català i per a Junqueras". També explica que "gaudir d'immunitat" vol dir "aixecar qualsevol mesura de detenció provisional imposada abans de la declaració de l'elecció". 

AlJazeera

Al Jazeera també recull que, segons ERC, el judici a Junqueras hauria de ser declarat nul.

Le Soir

El diari belga Le Soir titula: "La justícia de la UE dona la raó a un independentista català sobre la seva immunitat com a eurodiputat elegit".

Le SoirTambé en trasllada les conseqüències a la resta d'encausats, ja que troba que "és una decisió vàlida per a Carles Puigdemont i Toni Comin, que resideixen a Bèlgica".