El diari nord-americà The New York Times reflexiona en un nou article publicat aquest dimecres sobre el conflicte d'interessos que poden tenir els alcaldes a l'hora de permetre que el referèndum tingui lloc en locals municipals de les seves poblacions. "El referèndum català provoca una decisió difícil per als polítics: el càstig dels tribunals espanyols o la ira d'alguns electors?", es pregunta el corresponsal del diari.

Ho fa en un reportatge amb casos concrets de municipis com Arenys de Munt, on s'han cedit locals municipals, o del de Mollet del Vallès i l'Hospitalet de Llobregat, on no se n'han cedit. A través d'ells, el diari exposa el dilema dels alcaldes: ser processats per les Corts espanyoles per permetre un referèndum, o no permetre'l però ser castigat a les urnes pels ciutadans. Una valoració que ja va fer l'exconsellera i diputada de JxSí Irene Rigau, i que també recull el diari. 

A més, el diari també fa un repàs als últims esdeveniments del procés, a quatre dies pel referèndum. Així, recorda que l'Estat espanyol ha clausurat webs sobre el referèndum, ha "atacat" les impremtes que suposadament imprimien paperetes i s'ha reforçat l'operatiu policial, enviant policies de fora Catalunya "que amenacen de bloquejar els centres electorals". A més, també recorda que la setmana passada es van detenir 14 càrrecs del Govern i que el fiscal general de l'estat ha amenaçat amb detenir, fins i tot, el president Carles Puigdemont. ​