"El govern espanyol vol segregar els estudiants catalans per qüestions de llengua". Aquest és el títol d'un reportatge que el diari escocès The National publica aquest dissabte sobre la possibilitat d'incloure una casella perquè els pares puguin triar el castellà com a llengua vehicular per escolaritzar els seus fills. El digital considera la maniobra de l'executiu espanyol com "el final de l'ús de la llengua catalana a les escoles" i subratlla que el ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, ho va confirmar en roda de premsa després del Consell de Ministres.

The National recorda que el català ha estat l'idioma de treball de les escoles des que es va restablir l'autogovern a la dècada de 1980 i afirma que els alumnes completen l'escolarització amb un bon nivell i domini de la llengua castellana. En la mateixa línia, indica que un membre de la junta central d'escoles públiques de Catalunya va qualificar la proposta d'"il·legal".

El diari escocés cita Artur Ramírez, portaveu de la Junta Central de Directors de Catalunya, que en declaracions a RAC1 va explicar que la llei d'educació de Catalunya no permet canvis en el sistema actual i que el pla de Madrid és "trencar un consens existent dins la comunitat educativa". També cita el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, dient que Madrid "intenta dividir els estudiants catalans per raons idiomàtiques".

D'altra banda, The National aprofita per parlar de les declaracions que Elsa Artadi, a qui descriu com la preferida per omplir el buit de Puigdemont, ha fet aquest dissabte al matí a l'ACN. Artadi ha revelat que amb ERC es negocia una figura amb rang superior que sigui al Palau de la Generalitat per suplir l'absència física de Carles Puigdemont, un cop el candidat sigui investit de nou.