El judici polític contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau ha arribat a la premsa escocesa. El diari independentista The National ha comparat els processos català i escocès a la portada de l'edició impresa amb un titular que resa "The fight for self-determination in Europe" (en català, "La lluita per l'autodeterminació a Europa").

La capçalera que treballa per una Escòcia independent dins la Unió Europa equipara les figures de la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, i la de l'expresident Artur Mas en dues manifestacions a favor de la independència dels seus respectius territoris.

Artur Mas, protagonista

The National il·lustra el dret d'autodeterminació a Europa amb dues grans fotografies: una, a la dreta, en què apareix l'expresident Artur Mas ahir en la manifestació davant del TSJC instants abans de declarar. El diari escocès es fa ressò del suport a Mas en la concentració amb el titular "Protests as Catalan ex-leader faces indy vote trial" (en català, "Protestes mentre l'exlíder català és jutjat per la consulta independentista"). 

El diari subratlla el clam ciutadà que ha suscitat el judici. "Els manifestants van formar un passadís de 200 metres, onejant banderes independentistes i mostrant pancartes gegants amb els motius 'Love Democracy' i 'We should overcome'", explica el rotatiu, que destaca també la important concentració de persones davant la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

D'altra banda, a l'esquerra, apareix la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, amb la imatge d'una manifestació proeuropeista a Escòcia. El diari destaca la figura de la cap de l'executiu escocès i recorda el Parlament de la nació, el Holyrood, "està preparat per rebutjar l'article 50".

"Es poden exacerbar les tensions"

Segons apunta el diari, el judici a Mas pel 9-N "pot exacerbar les tensions que fa temps que hi ha entre el govern central i els independentistes de la regió més rica" de l'Estat. The National també fa un cop d'ull al passat i aprofundeix en la trajectòria del referèndum. El periodista de la secció de política, George Young, explica els principals esdeveniments fins a la celebració del procés participatiu i recorda que la consulta de 9-N "va ser un succedani de referèndum" que el Tribunal Constitucional "va considerar il·legal".

Amb tot, Young recorda que el Govern està preparant un nou referèndum, aquest cop vinculant, tot i les traves dels poders judicial i polític, és a dir, del PP i del Tribunal Constitucional.