Molt abans que sortís el sol, milers de catalans es posaven en marxa per dirigir-se a les portes del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) i donar suport a l'expresident del Govern Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega Irene Rigau.

Prop de 170 autocars premien l'accelerador a primera hora i des de tots els punts de Catalunya, autocars que portaven els gairebé 50.000 inscrits que avui s'han pres el dia lliure per formar part de la comitiva que s'autoinculpa, també, de la celebració de la consulta del 9-N. Una mobilització (i un judici) de què s'ha fet ressò tot el món.

I amb els autocars també hi viatjava l'urna gegant, símbol de la democràcia i de la votació del 9-N del 2014.

Abans de les 7 del matí, la pancarta Love Democracy ja es plantava davant l'Arc de Triomf de Barcelona, ben a prop del TSJC, per enlairar-se minuts més tard i donar la benvinguda a tota la comitiva enviant un missatge clar al món.

Foto: Sergi Alcàzar

I poc abans, també, de les 7, ja hi havia alguns manifestants agafant lloc a primera fila davant les portes del tribunal.

Els carrers de Barcelona, i d'altres punts de Catalunya, estaven plens de vida aquesta matinada, sobretot, el passeig Lluís Companys.

Vídeo: Roberto Lázaro

Mentre la bandera espanyola que presideix el TSJC juntament amb la senyera ha quedat penjant d'un fil, els Mossos i els gossos de la unitat canina rastrejaven la zona per prevenció.

Foto: Gemma Liñán

Paral·lelament a això, s'anava construint un passadís per on passarien passats 26 minuts de l'hora prevista per al judici, els seus protagonistes: Mas, Ortega i Rigau, que finalment han començat amb les qüestions prèvies amb 45 minuts de retard.


Foto: Gemma Liñán

Mas ha sortit cap a les 7.45 hores de casa seva, on ha recordat i ha volgut deixar clar que "avui no s'està defensant res de la independència, estem en un judici per defensar l'essència democràtica".

Vídeo: Maria Carbó

Els tres acusats han estat acompanyats tot el camí pel president del Govern, Carles Puigdemont, que ha començat el camí des del Palau de la Generalitat després de fer la seva declaració institucional on deixava clar que "molts ens sentim jutjats", per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, o el portaveu del PDeCAT al Congrés, Francesc Homs, que també està a l'espera que se'l jutgi per la mateixa qüestió.

La comitiva ha fet una aturada al Fossar de les Moreres on han entonat l’Estaca de Lluís Llach.

Foto: ML

Mentrestant, milers i milers de ciutadans els esperaven cantant l'Estaca i altres càntics relacionats amb Catalunya, acompanyats d'estelades i d'urnes gegants.

Foto: Sergi Alcàzar

Una vegada al passeig Lluís Companys, la comitiva ha estat rebuda pels líders de les entitats sobiranistes que han organitzat la concentració: el president de l’ANC, Jordi Sánchez; el president d’Òmnium, Jordi Cuixart; i la presidenta de l’AMI, Neus Lloberas, i uns 500 càrrecs electes més.

Foto: Maria Macià

Segons la Guàrdia Urbana, unes 40.000 persones s'haurien concentrat per mostrar el seu suport als acusats, centenars i centenars de persones que han vist com, agraïts i satisfets, els tres entraven al TSJC davant la mirada d'ànims i alegria de tota la ciutadania que els acompanyava i sota el crit "fora, fora, fora, la justícia espanyola" i "ni un pas enrere".

Molts, però, s'han estat sense poder informar de res del que estava passant pels inhibidors de dades mòbils que hi havia a la zona.

Puigdemont els ha acompanyat fins a les portes del TSJC, mentre que els consellers de l’Interior, Jordi Jané, i de Justícia, Carles Mundó, han abandonat una mica abans la comitiva. 

Foto: Sergi Alcàzar

A les 9.45 hores, han començat les qüestions prèvies al judici.

Foto: Gemma Liñán