El diari britànic The Guardian ha apuntat que Espanya pot haver "violat els drets polítics de Puigdemont" segons l'ONU, i explica la denuncia que ha presentat en aquest sentit el president en funcions davant del Tribunal de Drets Humans de les Nacions Unides.

"Espanya ha violat el dret de Carles Puigdemont a participar en la vida política en obligar-lo a exiliar-se a Bèlgica, segons la demanda que han presentat els seus advocats davant del Comitè de Drets Humans de l'ONU. Un document de 37 pàgines enviat aquesta setmana acusa el govern espanyol de "criminalitzar" el moviment independentista iniciant una "acció repressiva", assenyala.

The Guardian detalla que el document enviat a l'ONU afirma que Puigdemont segueix disposat a "establir un diàleg polític" amb Madrid, en nom del poble català, per aconseguir la posta en llibertat dels presos polítics. Afegeix que en l'acció repressiva contra el procés hi participen tots els òrgans de poder estatal, "incloses les autoritats legislatives, executives i judicials estatals i la mateixa monarquia".