Un equip d'advocats internacionals ha presentat en nom de Carles Puigdemont una demanda contra l'Estat espanyol davant del Comitè dels Drets Humans de Nacions Unides, per denunciar la "violació" dels seus drets.

Puigdemont ja va explicar, en el vídeo difós dijous al vespre, que l'acció legal pretén denunciar la "violació" per part de l'Estat de la "declaració universal dels drets humans i la carta dels drets civils i polítics".

Aquest és el text íntegre:

 

La demanda, visiblement titulada ‘Puigdemont versus Espanya’, considera que l’Estat ha vulnerat les seves obligacions en tractats de vigència internacional com la Declaració Universal de Drets Humans i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics ("PIDCP").

En virtut d’aquests tractats, Puigdemont reivindica el seu “dret a presentar-se a les eleccions”, el seu “dret a la llibertat d'associació amb altres polítics secessionistes i partits polítics a la recerca d'un objectiu comú d'aconseguir la independència d'Espanya per a Catalunya” i el seu “dret a la llibertat d'expressió política pacífica de suport de la causa de la independència de Catalunya”.

Per això recorda que “aquests drets han estat violats per la conducta acumulativa i continuada del Regne d'Espanya”, ja que tot i haver estat destituït del seu càrrec per part del Govern espanyol, després de les eleccions del 21 de desembre va ser “elegit pel Parlament de Catalunya per un nou mandat com a president”, però les autoritats espanyoles “han frustrat la seva reelecció”.

Per tot això, Puigdemont s’ha vist “obligat a triar” entre diverses possibilitats: “tornar a Espanya on serà inevitablement sotmès a detenció arbitrària”; “romandre com a president a l'exili”; o bé “permetre que un candidat alternatiu sigui nomenat i investit com a president” i tot això “sense haver estat mai condemnat per un delicte o desposseït dels seus drets polítics en un tribunal de justícia”.

En contra de la llei

L’advocat de Carles Puigdemont a Brussel·les, Ben Emmerson, ha tornat a lamentar que "Espanya actua en contra de la llei" i ha comparat Escòcia amb Catalunya posant de relleu que Espanya "està fent el ridícul". També ha insistit en què "les ofenses de les que [els exiliats i presos polítics] són acusats que no existeixen".

Emmerson ha subratllat que el que està passant amb els líders sobiranistes és "com si al Regne Unit empresonessin Sturgeon o Salmond per fer un referèndum i voler la independència". Precisament per això, s’ha mostrat convençut que "la comunitat internacional posarà la seva atenció a Madrid per Catalunya" i ha assenyat que per aquest motiu "s’ha d’explicar al món com actua la justícia espanyola".

Un dels seus objectius principals és justament que el Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides "aclareixi que s’han vulnerat drets humans de forma continuada" i ha aprofitat per tornar a reclamar la posada en llibertat dels presos polítics.