“Caldrà esperar a la resolució final dels casos per veure si són corruptes o si som davant d’un muntatge”. El president del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), José Félix Tezanos, sembra l’ombra de dubte en la investigació del Tribunal Suprem sobre Santos Cerdán, José Luis Ábalos i Koldo García. Després de participar en els Cursos d’Estiu de la Universitat Complutense de Madrid a San Lorenzo d’El Escorial, ha atès breument els mitjans de comunicació i s’ha pronunciat sobre l’informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil que situa l’exsecretari d’Organització del PSOE com a “encarregat de gestionar” comissions il·legals a canvi d’adjudicacions. “No és impossible que estiguem davant d’un muntatge. De moment hi ha gent, jutges i personal judicial que estan intentant buscar els diners, però no sé si els trobaran”, ha verbalitzat.
Així mateix, preguntat sobre si Pedro Sánchez hauria d’assumir responsabilitats després dels nomenaments de Santos Cerdán i José Luis Ábalos com a secretaris d’Organització en el PSOE, José Félix Tezanos ha replicat que el president espanyol ja “ha demanat disculpes” per això. “Demano perdó perquè fins aquest matí jo estava convençut de la integritat de Santos Cerdán”, va expressar Sánchez poques hores després que transcendís l’informe de la Guàrdia Civil.
D’altra banda, el president del CIS ha rebutjat que sigui pertinent un avançament electoral, com reclamen des de fa setmanes i mesos el PP i Vox. “Les eleccions sempre s’han de fer en el moment en el qual s’han de realitzar. Tots els països civilitzats fan eleccions en temps cert, no en temps incert. Hi ha un costum que ja el va practicar el president Trump quan va perdre les eleccions, a dir que volia eleccions perquè no tenia dret a guanyar-les l’altre candidat. Això és una manera de procedir incorrecta”, ha argumentat. I ha sostingut que les democràcies “sòlides” són les que convoquen eleccions cada quatre anys, al marge que “a un li vagi bé o malament” a les enquestes. “Les eleccions no es convoquen per les enquestes, sinó que els països democràtics hem d’acostumar-nos a fer-les incertament en els temps que corresponen. No es poden fer eleccions cada any o cada dos anys”, ha postil·lat.
L’últim CIS: el PSOE va pujar i va ampliar a 7 punts la distància amb el PP
L’últim baròmetre del CIS es va publicar, precisament, el mateix matí que va esclatar el cas Cerdán amb l’informe de l’UCO. Tanmateix, els escàndols polítics i judicials que envolten Pedro Sánchez i el PSOE (les setmanes prèvies van estar marcades per la irrupció de Leire Díez, la fontanera del PSOE que va maniobrar contra l’UCO) no van passar factura demoscòpicament al líder socialista. El PSOE va pujar 2,3 punts respecte a l’última enquesta i es va situar en un 34,3% en intenció de vot. En canvi, el PP s’emportaria el 27,3% dels vots, dos punts menys que en el darrer baròmetre. Per la seva banda, Vox continuaria sent la tercera força política, amb el 13,2% dels sufragis (dues dècimes menys), Sumar seguiria en quart lloc i arribaria fins al 7% i estaria seguit per Podemos, que es quedaria en el 4,2%.